Elitloppet 2021

Atle Hamre: ”Vet att ingen kan slå honom”

Travprofilen om: • Livet • Historien kring Ecurie D. • Tacksamheten till familjen Kolgjini • Chanserna i Elitloppet

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Från förhandsfavorit till Elitloppsegern – till ifrågasatt och ”utdömd”.

Hur är status med stjärnhästen Ecurie D. inför superloppet på Solvalla på söndag?

– Jag vet att ingen kan slå honom, inte i försöket i alla fall, säger Atle Hamre.

Han är avstängd på livstid från travsporten och får inte ens vistas på en travbana.

Anledningen: Han är dömd till två fängelsestraff för utpressning och anses ha skadat sportens anseende så pass mycket, att han inte är välkommen tillbaka. 

”Mannen med guldhjälmen”, Atle Hamre, 61, är, trots att han varit borta från travscenerna i 15 år, en av Norges största travprofiler genom tiderna med över 2 000 segrar i travlopp och han har deltagit i Elitloppet fem gånger som kusk.

”Inga krafter kvar”

61-åringen hjälper nu sin bror Frode Hamre med att träna hästar, i det som varit Norges mest framgångsrika stall de senaste åren.

– Jag mår bra. Min motivation till att gå upp 06.00 varje morgon är att få fram fina hästar, världsartister, som publiken kan njuta av, samt att hjälpa min bror. Jag försöker vara positiv, ge hopp om framtiden och lära att att med hårt arbete och inga fel, så kan man lyckas med det mesta. 

– Totalt sett är mitt liv helt okej, säger Atle Hamre.

Han har försökt att få komma tillbaka in i sporten i Norge, men blivit nekad. 

Han har även undersökt möjlighet om att plocka ut tränarlicens i något annat land.

– Men det verkar helt iskallt. Jag har inga krafter kvar, för att kämpa för det. Jag lägger inte tid på det. Jag har slagit mig till ro med att det är så här. Jag får göra det jag kan från sidlinjen. Att försöka ta hit- och träna upp fina hästar, som travsportens publik förtjänar att få se på.

– Jag har en massa vänner världen över och vi pratar ofta och utväxlar kunskap. Det var en stor fransk hästägare som satte ett namn på mig, han kallar mig för ”Jesus”. Varför, frågade jag. Han svarade att alla vet vem jag är, men inget vet var jag är. Jag är väldigt gott mottagen överallt i trav-världen…men Norge vill inte ha mig.

Hur är din relation till dina norska kollegor?

– Där är det lugnt, dom är, överlag, positiva till mig och jag har kontakt med flera.

Eftersom du inte får vara med på travbanorna så slipper du en hel del resor och bör få tid över, vad gör du när du inte kör häst?

– Tränar. Bara tränar. Och äter fisk.

På gym?

– Japp.

Då är du i form?

– Jag är 1.84 lång och väger 88 kilo och har en fettprocent på 11,6. Jag är slimmad!

”Var på väg att ge upp helt och hållet”

På söndag selar stall Hamre ut segerstaplaren Ecurie D. i Elitloppet. En häst som Atle har en speciell relation till. 

Från början - till nu. Det är nämligen Atle som kör alla träningsjobb med stjärnhästen.

– Jag gjorde en intervju i en stor norsk tidning för några år sedan, jag var nere, långt nere, jag var faktiskt på väg att ge upp helt och hållet. Då ringde Jean-Pierre Dubois (legendarisk travtränare, kusk och uppfödare i Frankrike) mig och sa att han hörde att jag var nere och hade problem att motivera mig. Han sa att han hade en tvåårig hingst vid namn Ecurie D. och han önskade att jag skulle träna den åt honom.

– Sen gick det inte lång tid innan Lutfi Kolgjini ringde mig. Han sa att han inte tyckte om att jag var ledsen, och att jag skulle komma till Kolgjinis gård, lämna ”skit-Norge” och ta med några hästar för att få tillbaka motivationen. Jag reste ner till Malmö och familjen Kolgjini med ”Ludde” i spetsen, tog emot mig som en kung. Dom var så snälla. Jag var så tacksam varje dag, de fick mig på rätt spår, att tro på livet igen. Jag är så tacksam till familjen Kolgjini. En av hästarna jag hade med mig därnere var Ecurie D., så jag har tränat honom sedan han var tvååring. Efter en tid hos Kolgjini reste jag hem till min bror igen.

”Jag håller inte på med skitsnack”

Ecurie D. har i regi Frode/Atle Hamre vunnit 15 lopp av 19 starter och sprungit in drygt 3,3 miljoner kronor. Femåringen blev tidigt uttagen till Elitloppet och var favorit till slutsegern i Elitloppet.

Fram till Paralympiatravet, på Mölndals-banan Åby, för någon vecka sedan.

Efter en tung inledning så var undantagshästen tidigt slagen - och gick i mål långt efter de övriga.

– Det blev en tuff öppning sedan visade det sig att hästen hade en infektion i kroppen den dagen. Björn (Goop) slutade att köra 300 meter från mål. Han kände att det var något fel. Han var sliten efter det loppet, innan vi fick kontroll över infektionen, men efter att vi tagit nya prover, varit på veterinärkoll och sett att allt verkar normalt igen, så har han sett helt fantastisk ut i jobben. Han äter, dricker och tränar bra. Allt verkar väldigt bra! Han är på gott humör, är stark och har normal puls igen.

Efter floppen i Paralympiatravet höjdes oddset på Ecurie D. som inte längre är bland Elitloppsfavoriterna. Han har även blivit ifrågasatt och ”utdömd” av experter.

– Men vi är väldigt positiva, säger Atle Hamre.

– Jag förstår att tidningar och experter är skeptiska, men jag litar på min häst och vet hur bra han är.

Ecurie D. lottades till spår 6, i det som visades sig bli det andra Elitloppsförsöket.

– Jag lägger inte tid på sånt som jag inte påverka. Vi fick spår 6 och det är ett faktum. Hästarna han möter är ett faktum. Jag ska se till att jag har min häst i toppskick till på söndag. Vi tar det därifrån.

Vad tror du inför söndag?

– Jag har varit med under Elitloppshelgen i 30 år, jag har väldig erfarenhet och vet vad som krävs och jag vet vilken häst det här är. Han är ung, fräsch och fin - jag vet att ingen kan slå honom, inte i ett försök i alla fall.

Ord och inga visor.

– Jag har tränat häst i hela världen och varit med i de största loppen överallt. Jag håller inte på med skitsnack, det är fakta.

”Alla kvalitéer för att bli en världsartist”

Eftersom Björn Goop fick med egentränade Moni Viking i Elitloppet blev Ecurie D. utan sin ordinarie kusk.

Ersättare: Ulf Ohlsson.

Hur vinner Ecurie D. sitt försök?

– Det är upp till Ulf, hur han vill disponera det. Det spelar ingen roll. Om Ulf vill köra från start kan han vinna från ledningen, tar han upp från start bör han få en fin position, det är ett litet fält. Som jag läser loppet blir det extrem körning första 600 metrarna. Hästarna som är med i en 06-öppning i det där loppet vinner inte, tror jag. Min häst har en helt annan motivation, han blir väldigt svår att stå emot, oavsett.

Hur stort skulle det vara med en seger i Elitloppet?

– Med min historia skulle det vara väldigt speciellt. Självklart väldigt stort.

Du har tränat många topphästar, var sätter du in Ecurie D.?

– Det är uppenbart att det han har alla kvalitéer för att bli en världsartist! 

Atle Hamre följer Elitloppsdramatiken från hemmet i Norge.

– Jag kan slappna av fullständigt. Jag har gjort allt jag kunnat. Hästen är laddad. Nu kommer vi starkt!

Guide Elitloppet 2021: Allting inför superloppet Tidiga vinnare Startfältet

Publisert:

LÄS VIDARE

”Det skulle vara en helt otrolig känsla”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2021

Elitloppet

Solvalla

Lutfi Kolgjini

Norge

Frankrike

Ulf Ohlsson