Micke Nybrink

”Blir bortglömd – är den roliga V75-rysaren...”

Nybrinks V75-krönika • Analys • Tre bästa • V75-systemet • Lördag 31 december på Axevalla

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Otto Håleryd är en skräll i V75-4 på nyårsafton.
Otto Håleryd är en skräll i V75-4 på nyårsafton.

Två spikar som säkert blir betrodda – bara att hacka i sig, det kan inte hjälpas.

Trav på Axevalla har nämligen en tendens att sluta med att bästa hästen vinner.

Och mina spikar är bra, bäst helt enkelt.

Men sen går vi på jakt efter högoddsare, de finns överallt.

Hoppas också att mitt drag avslutar V75-7 lika fort som senast.

Som en nyårsraket till spektakulär och självklar vinst.ANNONS: V75-jackpott 50 miljoner på lördag. Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem. Spelstopp 15.00. [Extern länk]


Tycker ni som jag, att det är logiskt att 2022 rundas av på den bana som många initierade pekar ut som Sveriges mest rättvisa?

Axevalla bjuder på Sveriges längsta upplopp på 1 000-metersbana, 227 meter till mål är det när klockan ringer.

Det gör att de flesta hinner spurta och att ledaren har jobbet kvar. På andra banor där upploppet är kortare räcker det lite väl ofta med att i ledningen ge full gas genom sista kurvan och sedan rulla in i mål, grovt överdrivet.

När det dessutom, som nu, inte är stjärntätt rakt igenom i startfälten är det ofta de bästa hästarna vinner eller i alla fall de med form. Så det är bara att läsa på och lita på att gediget arbete lönar sig.

Sedan gäller det som vanligt att ha en sagolik tur för att få sju rätt när utdelningen sticker mot miljonstrecket.

Våga chansa men spela ändå med en förnuftig bas du skaffat dig på egen hand. Ungefär så tror jag att vi ska göra en kväll som denna.

V75-1

Ingen lätt start, försök inte vara smart, då kan det vara över illa kvickt.

1 Ipanema Beach avslutade bra sista 700 senast, har läge för en smygare och körs av Sveriges nya kuskfantom, Magnus A Djuse. Räkna med att hon får chansen och att hon kan hitta en ny växel i Djuses händer.

9 Make it a Star bevakar jag noga, hon har galopperat i två starter i rad, senast utan att se trött ut i sista kurvan. Bli inte förvånade om hon skräller.

Men fyndet är 12 Chantal Jet som satt fast i comebacken efter ett halvårs paus senast och såg kanonfin ut. För ett år sedan (8 januari) vann hon ett V75-lopp på Mantorp från spets, överlägset efter att ha fått en rejäl tryckare i början.

V75-2

6 El Vego Khalifa i V75-2 är det inte säkert att ni hört talas om, han har inte startat i det direkta rampljuset än. Men han är i ruskigt bra form, liksom många av tränare Ola Samuelssons hästar. Det var faktiskt planerat att han skulle få ett vinterbreak efter senaste starten men hästen var så fin och tränar så bra att det kändes dumt att inte testa på V75.

El Vego Khalifa glänste senast, fick tredjespår fram till dödens och bara brakade förbi och ifrån till överlägsen vinst när Stefan Persson gasade sista 300.

Näst senast är det svårt att säga, det var nämligen årets tätaste dimma. Men han vann från andra ytter för Jorma Kontio efter att ha fått dödens 500 kvar och speedat förbi sista biten. Det som syntes var inställningen, viljan att vinna, en egenskap jag värderar över allt annat när jag spelar på hästar.

För tre starter sedan då? Då torskade han ju. Visst, men spurtade 1.11 sista 500 med full fart över mål när ledaren smet undan på spetsbanan Jägersro. Jag tror inte att han var det minsta trött i mål, El Vego.

Nu säger jag inte att han är helt klar, motståndet hårdnar och han har inte gjort sig känd som en startkanon. Läget är alltså inte klockrent. Men med en normal resa är det en bra vinstchans så för mig känns det okej att spika.

V75-3

I den tredje avdelningen startar nästa singelstreck. Jag har spikat henne på V75
tidigare, för tre starter sedan i ett V75-lopp på Jägersro där hon hade tredjespår i voltstart, samma som nu. Då gick det inte jättebra för 3 Feline Burgerheide. Hon hamnade utanpå ledaren som drog i hög fart och fick nöja sig med att bli femma.

Ingen kan säga att hon var dålig, hon var mer ett offer för en jobbig resa i ett hårt race.

Men i sju av de åtta starter hon gjort för Hans Crebas har hon presterat riktigt bra. Fem vinster har hon fixat och vid de två andraplatserna är långspurterna starka ända hem. Nu är hon laddad för att vinna V75 på hemmaplan och startar med två raka i ryggen. Näst senast kördes hon till spets och lekte sig till seger. Och senast låg hon sist men gick med i anfall sista varvet och slog sig fram till vinst.

Jag ska inte nervärdera motståndet, det finns ett par stycken vi inte kan bortse från, men uppgiften är nog så nära perfekt det kan bli.

Crebas målsättning är att ta sig till ledningen och om den lyckas är loppet över. Om inte är Feline bra på att kriga bakifrån. Det är bara dödens vi vill undvika, då är inget självklart.


V75-INTERVJUERNA: ”Finns många skrällar – vill varna”


ANNONS: V75-jackpott 50 miljoner på lördag. Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem. Spelstopp 15.00. [Extern länk]


V75-4

Stökigt och ingen toppklass så vi måste gardera. 6 Breidabliks Bombay är enda
hästen med chans på startfållan, Lugauer siktar på spets och slut. Det kan gå men är ändå långt ifrån säkert.

11 Crono Delleselve skrällde på V86 den 21 december efter en stark spurt i leran. Han duger absolut igen. 14 Vivacious vann på julafton i enklare gäng men var klart bra då från ledningen, bara stack undan. Läget är värdelöst men formen på topp.

Jag lyfter fram 9 Otto Håleryd som loppets roliga rysare. Han höll riktigt bra i dödens senast, kämpade ända hem och avslutade också rappt till knapp förlust näst senast, bakom en bra häst.

V75-5

1 Conch on Inn höll bra i dödens på Carl Halbak senast och är ett hett bud om han inte fastnar på innerspår. För 3 Without a Doubt flyger sannolikt förbi i starten, han följer bilen. Senast vann han från ledningen på kort distans, 2 140 är inget plus men har funkat.

5 Digital Literacy skrällde senast på GS75 när han speedade förbi bra hästar efter en fin resa i andra ytter, det var med härligt tryck.

7 Vinci Nice ska ni inte plocka bort. Han är mycket bättre än raden. Näst senast fick han inte fritt i en tuff Breeders’ Crown-final som vann vanns av Karat River. Senast blev han dragen bakåt i sista kurvan och hade krafter kvar i ryggar över upploppet.
Intrycket skrek toppform.

V75-6

Jag gillar 7 Theycallmesixten och även om spåret är svårt kan han öppna fort och hitta position. Vinsten senast handlade om lekstuga från spets. Stallkompisen 3 Kövras Joker har två raka, får Björn Goop bakom sig och spelas hårt. Kan vinna men ingen jag kastar mig över. 5 What a Winner var tuff senast och Åke Svanstedt kanske kan få extra fyr på honom?

1 Andover Heaven ska passas, går starka lopp hela tiden och är garanterad en bra resa. Jag tycker att han är jättefin.

V75-7

Hög klass på Sylvesterloppet och så ska det vara när knappa 600 000 kronor väntar på vinnaren. Många kan vinna men 11 Certainly är mitt självklara drag, hans avslutning senast var ruskigt vass. Det går liksom inte att se mer redo ut han gjorde.

Med lite flyt på vägen blir det Markus B Svedberg som korkar upp och firar i vinnarcirkeln. Då har Certainly blåst ner allt över Sveriges mest omtalade upplopp.


ANNONS: V75-jackpott 50 miljoner på lördag. Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem. Spelstopp 15.00. [Extern länk]


Nybrinks tre hetaste:


11 Certainly (Axevalla, V75-7)

Avslutade som en raket senast, tvåa då. Vinner nu i stället.


12 Chantal Jet (Axevalla, V75-1)

Fastlåst i comebacken. Mycket bra för ett år sen. Dags igen.


9 Otto Håleryd (Axevalla, V75-4)

Toppform, tapper i dödens senast. Blir bortglömd. Skrällen.

Micke Nybrinks V75-system

V75-1: 12–9–13–14–2–11–5–1–15 (res 4–6)

V75-2: 6 El Vego Khalifa (res 3–4)

V75-3: 3 Feline Burgerheide (res 12–13)

V75-4: 11–9–6–15–14–13–7 (res 3–10 )

V75-5: 3–1–5–7 (res 12–11) 

V75-6: 7–1–3–5 (res 9–10)

V75-7: 11–14–7–9 (res 2–3)

4 032 rader/2 016 kronor


Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!