”Sven var inte bitter – trots att slutet var nära”

Peter Untersteiner och Danne Stråhed om vännen Sven Melander: ”Det är bara glada minnen”

Många blickar kommer att följa Use Face när hon startar på V75 till helgen.

Nyligen förlorade hästens delägare Sven Melander den långa kampen mot cancern.

– Han var inte bitter, trots att han visste att slutet var nära, säger tränaren Peter Untersteiner till Trav365.

– Det är en stor förlust för oss alla som hade Sven Melander i sin vänskapskrets, säger Mello-stjärnan, tillika delägaren till Use Face, Danne Stråhed.

Den gångna veckan nåddes vi av beskedet att en av Sveriges mest älskade tv-personligheter Sven Melander lämnat jordelivet. Han kämpade in i det sista mot cancern.

När Trav365 hade ett längre samtal med honom i vintras berättade han öppenhjärtigt om sin sjukdom, men också om kärleken till travsporten.

Och hästen han brann allra mest för var Use Face, den sexåriga märren som efter en flytt till familjen Untersteiner under fjolåret utvecklades till att bli en segermaskin. Sven fick vara med på en stor del av den resan, men när hon nu går ut på V75 på lördag gör hon det utan sitt största fan.

– Jag visste ju att han var sjuk, det hade han berättat för mig för några månader sedan, men när jag pratade med honom för 14 dagar sedan kunde man inte föreställa sig att det skulle gå så fort. Han var glad och pigg i stämman då, berättar vännen Peter Untersteiner för Trav365.

Melander var inte bitter

Melander försökte alltid vända det negativa till något positivt, och vägrade samtidigt bli definierad av sin sjukdom. Han valde att ta sig an sjukdomen med humor. På frågan vad han planerade göra om han lyckades besegra cancern blev svaret:

– Ingenting jag inte redan gör. Det är något som jag förhoppningsvis kämpar mig igenom och sedan fortsätter livet som det var innan. Det är lite det jag menar, att man ska avdramatisera detta. Det är så oerhört stigmatiserande att få den här diagnosen. Livet fortsätter att vara lika roligt som innan, sa han så sent som under december månad.

Peter minns tillbaka till ett tidigare samtal mellan honom och Sven.

– Han sa till mig: ”Jag vet att det här är slutet men är inte bitter då jag haft ett väldigt roligt liv.” Han var verkligen positiv trots att slutet var nära. Han frågade mig vad hästen var värd så att de som ska ta över henne nu vet vad de ska tänka på.

Deras senaste fysiska möte ägde rum 5 december, i samband med att Use Face tog en överlägsen seger. Duon såg loppet tillsammans från stallbacken och Peter minns den dagen väl.

– I sista sväng sa jag: ”Nu har de andra kört färdigt.” Han älskade verkligen travsporten och förstod inte hur man kunde bli så glad när en häst vinner lopp.

Melander hade gjort en avstickare till banan på väg hem efter att ha träffat sin sambo i Blekinge.

– Fy fan vad bra hon var, du! Kusken satt bara och åkte. Vi var så glada!, sa Sven efter segern.

”Han skulle ju njuta”

Peter har idel positivt att berätta om mannen som under årens gång glatt så många människor med sin charm och humor. Familjen Untersteiner sitter alltid bänkade framför tv:n i samband med att ”Sällskapsresan” drar storpublik ute i stugorna.

– Han var en fantastisk skådespelare och den filmen ser man ju varje jul. Han har underhållit så mycket folk och det är bara glada minnen. Många repliker som kommer att leva med länge.

Har du några favoritcitat från hans filmer?

– ”Invalido”, ha ha. Och ”Man var ju nykter i morse men nu börjar det ordna upp sig.”

Untersteiner berättar att han är stolt ägare till Sven Melanders kokbok ”Upp i vikt kvickt”, som han en gång fick som gåva av författaren själv i samband med juletider. Titeln skvallrar om att det kanske inte handlar om så mycket smalmat...

– Den är skriven med glimten i ögat, så klart, och det är en trevlig bok med en del historia. Hur bra recepten kan tänkas vara är jag dock inte rätt man att svara på. Här hemma är det Marie som sköter matlagningen.

Use Face inhandlades en gång i tiden för 150 000 kronor och delägdes av Sven och musikern Danne Stråhed.

Hur stor är sannolikheten att hon kan hedra Sven med en seger på lördag?

– Det blir tufft, det är jag medveten om, men hon känns fin. Hon är väldigt kapabel men lite opålitlig och distansen är inget plus. Jag hoppas att hon kommer att gå bra och kört är det absolut inte.

Om hon nu vinner, och Sven tittar på loppet från sin tron i himmelen... vad tror du han hade gjort då?

– Han skulle ju njuta av det, avslutar Peter.

”Stor förlust”

Delägaren till Use Face, Danne Stråhed, tillika nära vän till Sven Melander, sörjer:

– Det är en stor förlust för oss alla som hade Sven Melander i sin vänskapskrets, skriver han i ett sms till Trav365.

Han fortsätter:

– Bland det sista han sa till mig var att ”livet går ut på att ha roligt”. Dessa ord kan tyckas vara floskler, men inte när dom kom ifrån en man som han, med slutet så nära. Då dom orden tar jag med mig, man skall inte ta sig själv på så jäkla stort allvar.

Use Face startar i V75–1 på Jägersro på lördag. Och det är bara med glada minnen som Stråhed kommenterar hästen.

– Vi har båda haft en jätterolig tid tillsammans med vårt fina sto, Use Face, som vi köpte gemensamt som ettåring, vi blev båda genast förtjusta i hennes utstrålning och inte minst hennes flygande långa trav, så vi köpte henne spontant på Kolgjjini sales Auktion i Vomb. Till vår stora glädje har hon hållit sig frisk och glatt oss med ett antal segrar, och vi ser fram emot fler segrar, kanske redan på Jägersro på lördag. Sven sa alltid, jag har haft många travare, men aldrig en sån här som kan vinna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!