Nurmos om Calgary Games: ”Ska betäcka...”

Timo Nurmos om storloppssegern med Calgary Games, framtiden och en viss dikeskörning: ”Det var roliga scener”

Calgary Games vid segern i Europaderbyt på Åby i lördags. Nu väntar avel...och kanske en start i Paris vid jul.
Calgary Games vid segern i Europaderbyt på Åby i lördags. Nu väntar avel...och kanske en start i Paris vid jul.

Calgary Games har tagit travvärlden med storm och vann i lördags finalen av Europaderbyt.

Tränare Timo Nurmos berättar för Trav365 om framtidsplanerna för hästen.

– Han ska till Menhammar under tisdagen och sedan betäcka för fullt, säger Timo.

Sagan om Calgary Games fick sig ett nytt kapitel i lördags då han och ständige följeslagaren Jorma Kontio lekte hem finalen av Europaderbyt – UET Grand Prix. Så här några dagar efteråt fick Trav365 en pratstund med den lycklige tränaren, som troligen är betydligt mer sliten än sin ögonsten.

– Jag har precis varit ute och sprungit i skogen. Det brukar bli tre, fyra gånger i veckan. Calgary Games hade bara 80 i puls i dopningsstallet efter lördagens lopp, vilket är väldigt lågt. Han hade bara tränat på som vanligt inför det loppet, precis som inför Derbyt, och var inte vässad på något vis, berättar Timo.

Calgary Games har varit en talang från dag ett och ståtar för dagen med nio raka vinster. Under lördagen avslutade han runt 07,5 sista halvvarvet och gjorde det till synes utan minsta ansträngning. Sällan eller aldrig har en travhäst vunnit två miljoner kronor på ett enklare sätt.

Tog det hårt – fysiskt och psykiskt

Många travälskare har befarat att detta möjligtvis kunde vara sista starten i en kort men fantastisk tävlingskarriär. Nurmos berättar mer än gärna om sina egna tankar inför framtiden.

– Han ska till Menhammar i morgon där de ska frysa sperma. Han är fullbokad och ska betäcka för fullt, det är viktigast just nu. Det finns ett lopp i Frankrike för fyraåringar som heter Criterium Continental som jag tittat på. Det körs under julen. Men det går inte att säga ännu om det blir någon start där. Det bestämmer jag inte själv och kan inte lova något. Vädret och banorna måste också vara bra här hemma så att han kan träna.

Det tycks således finnas goda chanser att Calgary Games inte gjort sin sista start men hur är det egentligen för hästar som kombinerar tävling med avel – skiljer det sig från individ till individ?

– Vissa hästar fungerar sämre och de som betäcker mer måste också hoppa oftare, så att man kan samla in sperman. Readly Express var väldigt ung när han betäckte och tog det ganska hårt. Både fysiskt och psykiskt. Under den perioden kunde han inte träna hårt. Man vet inte hur Calgary Games kommer att reagera men han var på stuteriet två gånger inför UET-försöket och klarade det mycket bra.

”Går inte att se mer perfekt ut”

Readly Express startade visserligen i Elitloppet 2019 men året dessförinnan stod man över loppet, då det helt enkelt blev för tufft för hästen att komma i form så tätt inpå avelsarbetet. Om vi får se Calgary Games i Elitloppet står ännu skrivet i stjärnorna.

– Det är för tidigt att svara på det.

Vi ber Timo jämföra Calgary Games och Face Time Bourbon, världens två kanske bästa hästar just nu, med Readly Express och Bold Eagle som båda dominerade travsporten för några år sedan.

– Alla har lite samma gener och jag tycker att Calgary och Face Time är mer naturtravare, medan Bold Eagle behövde lite mer vikt och hade jobbigare aktion. Jag har aldrig kört Face Time men om man kollar från sidan så går det inte att se mer perfekt ut än Calgary Games. Dessutom springer han lika fort i kurvorna som på rakorna, medan många hästar bromsar i svängarna.

Kan man likställa Calgarys kurvteknik med Varennes?

– Varenne hade framskor hela livet då han var lite rullig. Annorlunda trav, men en fantastisk häst.

”Sådant man drömmer om”

Hur är det att vara ägare och tränare till en häst som Calgary Games?

– Det är sådant man drömmer om, att få fram en häst som han. Det är mycket speciellt. Han älskar att träna och är alltid lika pigg och glad. Dessutom har han ett helt otroligt självförtroende, helt annorlunda än många andra hästar.

Många har kallat honom för ett unikum – har vi rätt?

– Ja, jag tycker det. Jag har tränat 3 000 hästar men har aldrig haft samma typ av travare. Om man delar upp en häst i 20 bitar så har han alla dessa på plats.

Inga svagheter?

– Jag har inte hittat någonting. Det brukar alltid vara någonting. Om man hör nästan inget när han springer. Han har varit fräsch och fin hela året och inte behandlats en enda gång.

I lördags visade han dessutom upp en ack så värdefull egenskap – startsnabbheten. Fast detta var inget nytt för Timo som redan visste att det skulle gå undan den första biten.

– Jorma sade redan efter Derbyt att han hade kunnat spetsa, men ville inte ta risken då och tog upp.

Och en slank han ner i diket...

Timo, hur går man tillväga för att hitta nästa Calgary Games?

– Ha ha, det är inte så lätt. Man får krafter när man letar efter nya unghästar och får träna upp dem. Calgary Games och Readly Express har börjat inom aveln så tidigt och utvecklingen går framåt.

Tror du att Calgary Games kommer att bli nästa stora stjärna inom aveln?

– Ja, varför inte? Han har så bra gener både på pappas och mammas sida, samt en otrolig exteriör. Han har allt och jag kände redan under inkörningen att detta var något extra.

Att fyraåringen är populär råder det inga som helst tvivel om. Timo berättar om en dråplig situation som utspelade sig inför tävlingarna i lördags.

– När jag skrittade Calgary Games inför loppet körde Alessandro Gocciadoro upp utvändigt och började ta foton på honom medan vi snackade. Sedan körde han i diket med sin häst, ha ha. Det var roliga scener, avslutar Nurmos med ett skratt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!