Jan-Olov Persson

Sagohästens galna världsrekord kan slås

Jan-Olov Persson om: • Statusen på Järvsöfaks • När han märkte att stjärnan var folkkär • Rekordet som är i fara

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Sagohästen Järvsöfaks världsrekord med 42 raka segrar är i fara.

Spanske Trebol har 41 raka segrar.

Trav365 tog pulsen på rekordtränaren Jan-Olov Persson om statusen på den 25-årige kallblodsstjärnan, hur han upptäckte att hästen var folkkär i början på 2000-talet – och det osannolika rekordet.

– Järvsöfaks hade form i princip 12 år, säger Jan-Olov Persson och skrattar.


ANNONS: Superveckan som avslutas med Multijackpott på V75. Här går du med i andelslaget och kan ta rygg på Sportbladets travexperter på V86 och V75. [Extern länk]


Han avslutade tävlingskarriären med seger (förstås) på Romme den 28 december.

Då hade Järvsöfaks gjort avtryck i trav-Sverige – modell större.

Eller vad sägs om bland annat:

Årets häst tre år i rad

Årets kallblod 12 år i rad

21 miljoner kronor inkört

Världsrekordet på 42 raka segrar.

”Tar de inte upp kameran skiter han i det”

Nu är Järvsöfaks 25 år – och populariteten har inte minskat genom åren.

– Det är många som har farbröder, morbröder och mostrar som fyller år som vill komma och hälsa på. Eventuellt blir det öppet hus den 28 april i samband med att vi har trav på Hagmyren, säger tränaren Jan-Olov Persson, 59.

Hur är läget med Järvsöfaks?

– Det är hyggligt. Det är ett ligament i höften som är av, så det är lite instabilt där.

Hur tar han besöken?

– Bara de tar upp kameran så. Gör de inte det så skiter han i det, ha ha.

”Hade form i 12 år”

Mellan den 3 april 2003 till den 21 april 2005 vann Järvsöfaks 42 raka lopp – ett världsrekord som står sig än i dag – men som spanske Trebol utmanar då hästen tig sin 41:a raka seger i söndags.

– Det var ganska sagolikt. Först hade han en svit på 33 raka segrar för att sedan torska, sedan staplade han upp 42 raka segrar. En häst har normalt form under tre-fyra månader, vinner lopp och går sedan ur form. Järvsöfaks hade form i princip 12 år, säger Persson och fortsätter:

– Under den här tiden var min kuskform upp och ner men så fort man kom upp i vagnen bakom ”Faksen” ingav det en jävla styrka. Det är sällan en häst ger en kusk ett sådant förtroende. Det är något man önskar av varje ny årgång av hästar.

Vad har gjort Järvsöfaks så folkkär?

– Han hade en otrolig utstrålning och första gången jag märkte att han var poplär var på Färjestad när han startade där som femåring hösten 2000.

– Travsällskapet var där och jag minns att jag fick en present av dem för att vi var på plats. Sedan var jag ute och värmde i bakvarv, det var mycket folk den kvällen. När vi åkte förbi läktaren så började publiken att applådera. Jag tittade mig om och undrade vilken storhet det var som var ute på banan. När jag passerade på andra varvet hände samma sak, då förstod jag att det var Järvsöfaks de applåderade åt. Sedan var det så överallt att man möttes av applåder. Det var helt makalöst.

”Har väl inget motstånd...”

Kan du sätta ord på vad han betyder för dig?

– Nej, det är ju svårt. Men hans betydelse av kallblodssporten är enorm, han har lyft en hel ras. Det var ingen som ville ha kallblodslopp på kupongerna förut. Nu är kallbloden populära både som spelobjekt, att äga och att tävla med.

Nu kan dock ett rekord ryka – men det är ingenting som bekommer Jan-Olov Persson.

– Jaså, är det på väg att slås, säger han och fortsätter:

– Rekorden är ju till för att slås, men han (Trebol) har väl inget motstånd därnere. Men det har i alla fall hållit sig i 14 år, säger han skämtsamt.


ANNONS: Superveckan som avslutas med Multijackpott på V75. Här går du med i andelslaget och kan ta rygg på Sportbladets travexperter på V86 och V75. [Extern länk]


Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan-Olov Persson

Hästar

Trav