Miljonhästen död: Potentiell världsstjärna

Jonas Oscarsson sörjer sin kompis Illuminati

Femårige Illuminati är död
Femårige Illuminati är död

V75-vinnaren och miljonhästen Illuminati är död.

Femåringen skadade sig så pass illa i hagen att hans liv inte gick att rädda.

– Han var en potentiell världsstjärna, säger hästens tidigare skötare Jonas Oscarsson.

På 39 starter tog femårige valacken Illuminati nio segrar och sprang in knappt 1,1 miljoner kronor. Illuminati vann bland annat V75 på sin hemmabana Jägersro i december 2018, och så sent som i början av november slutade han tvåa i en V75-final på Solvalla.

Men nu är Illuminati död, något som hästens tidigare skötare Jonas Oscarsson berättar om på Twitter.

Illuminati, som under hela sin karriär tränades av Jägersroproffset Joakim Lövgren, startade så sent som i lördags på V75 från Jägersro – där han slutade sexa.

Illimunati skadade sig så pass allvarligt i hagen att hans liv inte gick att rädda.

”Otroliga minnen tillsammans”

Jonas Oscarsson, 19, arbetar i dag hos proffstränaren Veijo Heiskanen men jobbade under ett par år hos Joakim Lövgren och hade där Illuminati som passhäst. Oscarsson sörjer sin kompis.

– Jag fick beskedet under tisdagskvällen av hästens ägare. Illuminati hade skadat sig i hagen. Tydligen hade de varit i kontakt med tre olika veterinärer som alla sa att det inte fanns något att göra, berättar Jonas Oscarsson för Trav365 och fortsätter:
– Vi hade så många otroliga minnen tillsammans, och jag blev chockad när jag hörde att han var död. Han var så fantastisk intelligent och han visste verkligen vad allt handlade om.

”Hade många växlar kvar”

Jonas Oscarsson hyllar Illuminati som häst, och den kapaciteten som fanns hos Ready Cash-sonen.

– Jag insåg tidigt att han kunde bli hur bra som helst, han var en potentiell världsstjärna. Han blev egentligen aldrig trött och den här hästen hade många växlar kvar och var långt ifrån klar i utvecklingen. Det är så sorgligt att han är borta.

Jonas Oscarsson har två hästar på sin egna träningslista och en av dessa, Joyride Cane, startar under onsdagskvällen på Åby.

– Om vi lyckas vinna kommer jag tillägna segern till Illuminati, säger Jonas Oscarsson.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN