”Blir inte förvånad om vi tar en dubbelseger”

Succéduon återigen på V75 • Tränaren om chanserna – och hemligheten bakom framgångarna

avAndreas Örtengren

1 av 2 | Foto: Foto: Lars Jakobsson / TR BIlD
Ike Schermer med kusken Rick Ebbinge

Samarbetet mellan tränaren Jeroen Engwerda och kusken Rick Ebbinge har skördat stora framgångar på svensk mark.

På lördag kan holländarna ta en dubbelseger när Solvalla kör V75-finaler.

– Båda hästarna var fantastiska senast, så jag är optimistisk, säger den holländske tränaren Jeroen Engwerda till Trav365.

Framgångssagan verkar aldrig ta slut för den holländske tränaren Jeroen Engwerda och kusken Rick Ebbinge. Förutom succén på svensk mark med alla V75-segrar så vann Ebbinge även kusk-VM tidigare i år.

Så sent som förra månaden vann den 58-årige tränaren det tyska derbyt med Velten von Flevo– med cirka en miljon kronor i förstapris.

2019 har varit ett år som Engwerda är riktigt nöjd med.

– Det har varit ett fantastiskt år för min del och hästarna har verkligen levererat. Att vi kunde vinna det tyska derbyt var jättekul. Det blev hårt i mål men min häst hade nosen först.

Hur ser du på dina framgångar på svensk mark?

– Visst har det verkligen gått bra och hästarna är ofta väl förberedda. Jag tror att framgångarna beror på en rad faktorer. Kusken Rick Ebbinge har förstås en stor del i framgångarna och är otroligt duktig, säger Engwerda och berättar vidare om sin syn på succén:

– Vi har även ett sammansvetsat team här nere som alla vet vad dom ska göra. Det är inte som i Sverige, utan här kan det vara svårt att få tag på kompetent folk. Jag litar fullt ut på min personal och de vet vad dom ska göra.

”Min bästa chans”

Jeroen Engwerda har i år otroliga 29 i segerprocent med sina hästar i Sverige. Nu på lördag kan man förbättra statistiken ytterligare då Solvalla under lördagen har V75-finaler.

I V75–1 ska segermaskinen Ike Schermer starta i Klass I–finalen. Loppet går som alla finaler över distansen 2140 meter med autostart. Holländarna har fått spår sex.

– Han tränar fint och jag är väldigt nöjd med honom inför loppet. Han gjorde det riktigt bra senast vid segern på Jägersro. Vi har ett sämre sjättespår och då han är startsnabb får vi ladda det som går, så får vi se var vi hamnar.

– Jag är dåligt påläst på motståndet och överlåter taktiken till Rick. Dessa finaler är alltid tuffa men visst tror jag mycket på ”Ike” och han ska absolut räknas med segerchans. Det är min bästa chans på lördag.

”De sista 500 meterna är magiska”

I den avslutande avdelningen på V75-spelet hittar vi Engwerdas andra häst. Det är Gina Schermer som startar i Silverdivisionens final – från spår fem bakom bilen.

Hon är enda stoet i fältet – men det är inget som oroar tränaren.

– Hon får många kompisar som enda tjej i fältet men under loppet är det på allvar. Senast strulade det en hel del i loppet och hon fick backa. De sista 500 meterna hon gör är magiska och hon blir faktiskt tvåa.

– Jag har stor respekt för Milliondollarrhyme men min häst är också bra. Om det löser sig så är hon en av dom som kan göra sig gällande. Jag blir inte förvånad om vi tar en dubbelseger på V75 men jag vet samtidigt hur svårt det är dagar som dessa på Solvalla.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Solvalla

Trav

Hästar

Jägersro