”Att spets alltid vinner tycker jag är en myt”

V86 avgörs från Åmål – med Sveriges kortaste upplopp

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Åmål har Sveriges kortaste upplopp, det mäter endast 105 meter.
Foto: ALN PRESSBILD
Åmål har Sveriges kortaste upplopp, det mäter endast 105 meter.

En bana som mäter 800 meter och ett upplopp så kort som 105 meter.

Det är minst sagt annorlunda förutsättningar från V86 i Åmål under onsdagskvällen.

– Men man behöver inga hänga läpp för att man fått bakspår, säger travbanechefen Iia Abenius.

Spelformen V86 är ute på sin traditionsenliga sommarturné och under onsdagskvällen har spelformen kommit till Åmål, omgången kryddas med jackpott och hela 17 miljoner kronor väntar en ensam vinnare.

Förutsättningarna på travbanan i Västra Götaland skiljer sig en hel del från de flesta övriga av landets travbanor. Dels mäter Åmålovalen endast 800 meter, och upploppet är så kort som 105 meter – i särklass kortast i Sverige.

”Det är en myt”

Med kortare raksträckor och snävare svängar på Åmåls 800-metersbana och ett upplopp som endast mäter 105 meter är det traditionsenligt många spetsvinnare när Åmål arrangerar travtävlingar, men travbanechefen Iia Abenius anser inte att det ”bara” är spetsvinnare i travloppen från Åmål.

– Det här som man brukar säga att spets alltid vinner är en myt, jag skulle vilja påstå att vi har många segrare även från bakspår. Man vill gärna påstå att framspår går hem här i Åmål men utan att ha någon direkt statistik så anser jag inte att man behöver hänga i käken bara för att man fått bakspår. Jag tycker inte att Åmål är en typisk spetsbana, det beror nog mer på hur du kommer till i starten samt avancerar i loppen, säger Iia Abenius.

Den här tävlingskvällen för Åmålstravet är den i särklass största för den lilla banan, som bara tävlar under sommarmånaderna. Men kvällens tävlingar blir sig inte lik.

– En dag som den här brukar det vara minst 4 000 i publiken, det här är vår festdag. På grund av coronapandemin blir kvällens travtävlingar utan publik och det är så klart jättetråkigt, men man får gilla läget och det viktigaste är ändå att vi får tävla och får se fin travsport. Vi är fantastisk glada att vi får stå som arrangör åt en V86-omgång och vi tycker det är väldigt roligt att få ta del av kändisskapet.

Förutsättningarna i Åmål den här onsdagskvällen är som i övriga delar av Sverige just nu.

– Det är 30 drager varmt och strålande sol, det kommer bli en jättefin bana och fantastiska förutsättningar, säger Iia Abenius.

V86 från Åmål under onsdagskvällen startar 19.20, man kan följa tävlingarna i ATG Live eller TV12

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN