B-provet positivt för V75-vinnaren Malkin

Tränaren: ”Klart man inte mår bra”

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
Malkin vann på V75 från Gävle den 9 april.
Foto: ATG LIVE, MARIA HOLMÉN/TR BILD
Malkin vann på V75 från Gävle den 9 april.

Miljonhästen Malkin lämnade ett positivt dopningsprov efter V75-segern den 9 april på Gävle.

Nu är även B-provet positivt, det meddelar Svensk Travsport.

– Det är klart man inte mår bra, säger tränaren Hanna Forslin till Trav365.

Den 9 april vann Malkin V75 på Gävle. Efter loppet lämnade hästen ett positivt A-prov där förekomsten av triamcinolonacetonid uppvisades.

B-tränaren Hanna Forslin skrev själv om det som hänt på sin Twitter då:

”För några timmar sedan fick jag mitt hittills värsta besked i livet, Malkin har testats positivt i ett dopningprov. Det är mitt tränaransvar och jag kan inte mer än att ta på mig det som hänt. Jag följde rekommendationerna från min veterinär som jag alltid gör, med 28 dagars karens på kortison. Jag väntade ytterligare en vecka så 35 dagar jag med att starta för att vara på den säkra sidan. Det har nu visat sig vara otillräckligt. Varken jag eller min veterinär har använt något otillåtet läkemedel, vilket uppfattas om man läser på Svensk travsports hemsida. Det är vanligt kortison som används ofta på hästar. Jag är extremt ledsen och förkrossad över detta, jag älskar Malkin och alla andra mina hästar och det sista jag står för är dopning”.

”Inget man vill beblanda sig med”

Nu har B-provet analyserats i Frankrike och det är också positivt med förekomst av triamcinolonacetonid. Det meddelar Svensk Travsport.

– Det är klart man inte mår bra men det kommer inte som någon chock då B-proven till 99,9 procent visar samma som A-proven, säger tränaren Hanna Forslin till Trav365.

– Han har blivit behandlad den 2 mars med ett helt vanligt kortison. Karenstiden enligt min veterinär var 28 dagar, jag väntade med att starta honom i 35 dagar, ändå syns det på provet. Jag vet inte mer vad jag skulle göra, fortsätter hon.

Malkin har startförbud i tre månader men något ytterligare straff är inte klart.

– Jag kan bara invänta Svensk Travsports utredning och kan inte göra så mycket mer. Det är inte dopning det handlar om även att rubrikerna blir dopning. Det är inget som man vill beblanda sig med, säger Hanna Forslin.

Åttaårige Malkin har hittills sprungit in 1,1 miljoner kronor och vunnit 16 av 56 lopp.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN