Elitloppet 2020

Kihlström om tårarna: Det var speciellt

Vann Elitloppet – då kunde inte Kihlström hålla tillbaka tårarna

Av: 

Christoffer Wickman

Örjan Kihlström vann Elitloppet på Solvalla under söndagen tillsammans med Daniel Redéns Propulsion, som sköts av Ellinor Wennebring.
Örjan Kihlström vann Elitloppet på Solvalla under söndagen tillsammans med Daniel Redéns Propulsion, som sköts av Ellinor Wennebring.

TRAV

Örjan Kihlström, 58, vann Elitloppet med Propulsion.

Då kunde stjärnkusken inte hålla tårarna tillbaka.

– Det var speciellt, säger han.

Han var uträknad. Han var bortglömd i förhandssnacket. Han blev hånad när han fick en Elitloppsbiljett i sista stund. Men Daniel Redéns superstjärna Propulsion reste sig på tio, tystade alla belackare, och vann Elitloppet 2020 på Solvalla.

I sulkyn satt den svenske stjärnkusken Örjan Kihlström, som tog sin fjärde seger i det ärofyllda och anrika storloppet på Sveriges nationalarena Solvalla.

I segerceremonin efter Elitloppssegern kunde 58-årige Örjan Kihlström inte hålla tårarna tillbaka.

”Säker är man aldrig”

Traditionsenligt brukar en seger i Elitloppet firas stort, men i år blev det ingen champagne för segerkusken Örjan Kihlström.

– Nej, det blev faktiskt ingenting. Det är inte riktigt läge nu under Coronapandemin utan det får förhoppningsvis bli vid något annat tillfälle, säger Örjan Kihlström.

Hur mår du i dag, dagen efter Elitloppssegern?

– Jag mår väl ganska bra får jag lov att säga, myser Kihlström och lägger till:

– Propulsion är en helt enastående häst och nu har han verkligen gjort allt, han hade gjort det mesta redan före årets Elitlopp men han är helt makalös.

Propulsion kom till årets Elitlopp med flera månaders tävlingsuppehåll i ryggen, faktum är att mångmiljonären inte hade startat sedan Prix d’Amérique på Vincennes i Paris sista helgen i januari – där det blev fiasko. Tränaren Daniel Redén bestämde sig så sent som tio dagar före Elitloppet att Propulsion skulle starta i storloppet på Solvalla.

– Säker kan man ju aldrig vara men min förhoppning var att Propulsion skulle vara i form eftersom Daniel Redén valde att starta honom och jag hade en bra känsla i kroppen inför Elitloppet.

”Hade varit kört med en vanlig häst”

I sitt försökslopp, där de fyra främsta av de åtta startande skulle ta sig vidare till final, höll Propulsions Elitloppsdrömmar på att gå i kras direkt. Propulsion och Örjan Kihlström blev hängandes i tredjespår hela loppet.

– Det är klart man hinner fundera en del när vi sitter där i tredjespår, det blev inget bra. Det var bara att hoppas att han skulle kunna reda ut det ändå. För en vanlig häst hade det varit kört men med Propulsion ger man aldrig upp, man vet inte så klart men man bara hoppas att han skulle reda ut det ändå. Men en vanlig häst hade man väl gett upp men med Propulsion vet man att han kan göra det omöjliga.

Propulsion gjorde också det omöjliga och tog sig trots mardrömsloppet vidare till Elitloppsfinal som trea i sitt försök. Mellan försök och final höll sig Örjan Kihlström lugn.

– Propulsion visade ju i försöket att han var i bra form och vi fick ett lite bättre spår i finalen så för mig var det bara att hoppas att vi skulle få en vettig resa och då kände jag att chansen till seger skulle finnas.

”Det kändes fantastiskt”

När Elitloppsfinalen sedermera gick igång klockan 20.30 i direktsändning i TV4 under söndagskvällen kunde Örjan Kihlström tidigt hitta ner i andraspår med Propulsion och den här gången bjuda honom på en ryggresa.

– Det är klart det var positivt när vi fick rygg på de två värsta konkurrenterna i Cokstile och Earl Simon. Jag blev lite brydd när det blev halvdant tempo i loppet och när Joakim Lövgren gick ut i dödens med Racing Mange för då blev det ett lite nytt lopp, men allt löste sig bra i slutändan för oss ändå.

Runt den sista svängen styrde Örjan Kihlström på med Propulsion i spåren och in mot upploppet var det egentligen aldrig något snack. Propulsion vann Elitloppet lätt.

– Jag kände i utgången av sista sväng att vi skulle slå de örviga och då var jag bara orolig om Earl Simon skulle få lucka av någon anledningen men in mot upploppet såg jag att Cokstile gick bra och att han skulle hålla tätt så då kändes det bra. Sedan var det skönt att vi var först i mål så det slapp bli några diskussioner om det, att de inte skulle behöva diskvalificera vinnaren.

Örjan Kihlström vann Elitloppet för första gången 2003 med From Above, han har sedan vunnit 2015 med Magic Tonight och 2016 med Nuncio. Men den här segern var speciell för stjärnkusken, som i segerseremonin efter loppet inte kunde hålla tårarna tillbaka.

– Det var speciellt eftersom vi provat så många gånger och varit med om mycket tillsammans med Propulsion så det kändes fantastiskt bra att han fick vinna Elitloppet i femte försöket, det var jättekul. Jag vet inte om jag ska kalla det tagg i hjärtat som Redén sa men visst har det känts som att Propulsion vunnit det mesta utom Elitloppet så det var fantastiskt skönt att det gick vägen till slut, säger Örjan Kihlström.

Publisert:

LÄS VIDARE

Samtalet ändrade allt – är en av världens bästa

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2020

Elitloppet

Örjan Kihlström

Daniel Redén

Solvalla

Trav

TV4