Elitloppet

Spårtaktiken: ”Vi ville inte ta någon risk...”

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Åtta hästar är klara för final.

Elitloppet är lottat och klart.

Så körs superloppet på Solvalla 20.30 i kväll.

– Vi ville inte ta någon risk för att bli instängda, säger Earl Simons tränare Jarmo Niskanen, som valde spår två för sin häst.

Earl Simon vann sitt försök.

Cokstile sitt.

Men där runtomkring var det högdramatiskt.

Nu är åtta hästar klara för final i Elitloppet som körs 20.30 på Solvalla i kväll.

Favorit att vinna storloppet

I lottningen fick Jarmo Niskanen välja spår först med sin häst. Han tog spår två för Earl Simon. Trots att spår ett naturligtvis var ledigt.

– Vi ville inte ta någon risk för att bli instängda, säger han.

Christoffer Eriksson som kör andre försöksvinnaren, Cokstile, säger så här om spårlottningen – och finalen.

− Just nu tar Cokstile igen sig och sedan ska han ut och jogga några varv ungefär en timme före finalen för att hålla igång. Jag hade att välja mellan spår ett och tre och känslan är att han inte är så blixtrande snabb den första biten så jag valde spår tre, jag vill inte bli fast med en häst som tål att göra jobbet. Han tävlar som i försöket och nu är det ett helt nytt lopp och det kan vara annorlunda prestationer av hästarna nu, när några drar lite växlar och annat. Cokstile har klarat två heat samma dag i Italien tidigare och jag hoppas han gör något liknande igen. En eventuell vinst är något man bara drömt om.

”Hoppas vi får bättre resa”

Örjan Kihlström fick spår 6 med Propulsion i finalen.

– Han fick ett tufft lopp men hästen var fantastiskt bra. När man sitter där i tredjespår så är det bara att försöka göra det bästa möjliga av det. Han är helt fantastisk och det är ingen vanlig häst, han är fantastiskt bra och visade att han är i form. Jag kunde låtit bli att köra från start eller backat efter 500 meter, men jag vet inte om det hade blivit bättre. I finalen nu är det ett nytt lopp och jag hoppas vi får bättre resa och spår sex är bättre än spår åtta och jag hoppas vi har lite tur nu i finalen, säger han.

Enligt spelbolaget ATG:s odds, två timmar till finalstart, är Earl Simon favorit till att vinna Elitloppet 2020. Det med knappa 3,2 miljoner kronor omsatt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Livechatt: Här följer du Elitloppet

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet

Solvalla

Trav