Ropade in häst på auktion – för miljonbelopp

Blev dyraste ettåringen någonsin i Danmark

Under onsdagen fick vi se ett nytt danskt auktionsrekord.
Travhästen Godfather blev den dyraste ettåring någonsin då Ola Samuelsson ropade in hingsten för närmare 1,6 miljoner svenska kronor.

– Jag kan ärligt säga att gränsen nästan blev nådd, säger Ola Samuelsson till Trav365.

Det var under onsdagens Selected Sales i Nyköbing Falster som det gamla auktionsrekordet rök all världens väg. Jägersrotränaren Ola Samuelsson, 60, ropade in den ettårige hingsten (e. Bold Eagle-Red Rose America) för svindlande 1 570 000 kronor. Bakom köpet står Lennart Ågren, vd för Svea Ekonomi, och hans SRF Stable.

– Naturligtvis känns det jätteroligt att få vara en del av ett sånt här köp. Det här är verkligen en jättefin modell som det blir mycket spännande att följa. Det är alltid svårt i ett tidigt skede att sia om framtiden, men det är klart vi hoppas hitta hästen med ett stort H, säger proffstränaren.

Vad kan man ha för förväntningar i ett så här tidigt skede?

– Det är egentligen inte så mycket man kan säga i nuläget förutom att stamtavlan och modellen på hästen är väldigt spännande. Visst har vi alla förhoppningar om att en dag hitta den där hästen som är något utöver det vanliga.

Vad kan du säga om den nya rekordsumman?

– Det blev ett mycket högt pris och jag kan ärligt säga att gränsen nästan var nådd i det här fallet. Det gäller att åka runt och vara med i auktionerna och i det här fallet blev det väldigt kostsamt.

”Seger med Schweppes”

För två år sedan ropade Ola Samuelsson in den då dyraste ettåringen i Danmark på den danska derbyauktionen. Schweppes kostade då 700 000 danska kronor vilket motsvarar cirka en miljon svenska kronor. Då som nu var det Lennart Ågren som låg bakom köpet.
Under onsdagskvällen vann just Schweppes ett Breeders Crown-försök på Mantorp för treåriga ston och belönades med 110 000 kronor.

– Det var en skön seger och det är kul att hästarna levererar. När man köper dessa ettåringar finns aldrig något facit, utan det får vi först senare, säger 60-årige Samuelsson.

”Spännande återväxt”

Ola Samuelsson har för närvarande ett fyrtiotal hästar på sin träningslista och han verkar vara nöjd med hur verksamheten fungerar.

– Det rullar på ganska bra och jag tycker att återväxten känns spännande. Visst är det extra kul att dessutom vara delaktig i en sån här försäljning som med Godfather.

– Det är tight i branschen men det kommer flera fina hästar underifrån och jag ser ljust på framtiden.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!