”Jag fick besked om att jag hade en tumör”

Stjärnans avslöjande: Värsta tiden i mitt liv

Stjärnkusken Björn Goop, 43, gör succé världen över – och körde nyligen in 21 miljoner kronor i Frankrike.

Nu avslöjar han sin värsta tid i livet.

– Det var för exakt ett år sedan, då fick jag besked på att jag hade en tumör, säger han.

Björn Goop har länge varit Sveriges klart lysande kuskstjärna, det med bland annat tolv raka kuskchampionat mellan åren 2004 och 2015 och sedan han för ett par år sedan lade om sitt fokus till att bli mer framgångsrik utomlands har han gjort braksuccé – även där. Så sent som i slutet på januari vann han världens tuffaste travlopp Prix d´Amérique på Vincennes i Paris och under det franska vintermeetinget som nyligen avslutats slog han nytt rekord genom att köra in 21 miljoner kronor – på ett par månader.

I podcasten Hovavtryck med TV4-profilen Matteus Lillieborg berättar Björn Goop om framgångarna, okända detaljer om sina världshästar, hur han är som privatperson, och han avslöjar också om varför hans värsta tid i livet var för exakt ett år sedan.

”Ett ganska stort ingrepp”

Björn Goop besökte sjukhuset för ett år sedan för att genomgå en vanlig rutinkontroll, då fick han ett chockartat besked.

– Jag fick besked om att jag hade en tumör på en binjure och man visste inte vad det var, jag blev inkallad till att göra vidare undersökningar mitt under det franska vintermeetinget i fjol, avslöjar Björn Goop och fortsätter:
– Sedan tog man beslut om att operera bort den, ett ganska stort ingrepp som skedde direkt efter att vintermeetinget i Frankrike i fjol var slut. Det var en jobbig period faktiskt där man inte visste om man var sjuk, och att man heller kanske inte kunde prata om det eftersom man inte visste vad det var.

För några år sedan var kuskstjärnan inblandad i en olycka på Klosterskogen i Norge, den olyckan låg till grund för att läkarna fick plocka bort hela binjuren på Björn Goop.

– Jag hade fått en stor utgjutning vilket man inte kunde skilja på om det var en tumör eller inte, med största anledning av den olycka jag var med om på Klosterskogen, så man fick operera bort hela binjuren och det är ett skapligt stort ingrepp.

”Ville inte göra dom oroliga”

Björn Goop fick beskedet strax före jul, men valde att inte berätta något för mamma Annika Goop och pappa Olle Goop.

– Jag berättade inte till mina föräldrar förrän efter jul, jag ville inte göra de oroliga över jul. När jag berättade så kom vi överens om att vara positiva och att vi skulle lösa det här, vi är ganska så positiva allihop, berättar Björn Goop i podcasten.

Beskedet tog hårt på 43-årige Björn Goop.

– Det tar tid, det är en process när man hamnar på sjukhus. I mitt fall var det inga symptom utan det var en ren rutinkontroll det upptäcktes på. Man målar nog upp ganska mycket mardrömsscenarion och sådana saker, sedan tror jag att man i det här yrket är väldigt fokuserad på framgång och resultat och i mitt fall har det varit så i hela karriären att man varit väldigt fokuserad på tävling och inte sett den stora bilden av livet och när man råkar ut för det själv så skakas man om lite grann och man lär sig kanske lite bättre att uppskatta livet.

”Kärleksfullare till sin omgivning”

Beskedet, sjukhusvistelsen och operationen har fått Björn Goop att se annorlunda på livet.

– Jag tror man blir kärleksfullare till sin omgivning och familj än tidigare, säger han i podcasten.

Björn Goop berättar också varför han inte berättat om operationen.

– Jag är inte en sådan person som har behov av att prata mycket.

I dag mår kuskstjärnan bra, och fortsätter sina framgångar, både på landets travbanor men även utomlands.
– Nu är jag helt återställd och nu känns det jättebra, säger Björn Goop.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!