”Bästa uppladdningen inför Prix d’Amérique”

Daniel Redén om Propulsions fjärde start i franska superloppet: ”Han är nöjd med livet”

2017 blev han tjock i ett ben som försvårade förberedelserna.

Förra året stod han med feber innan Prix d’Amérique.

Inför Propulsions fjärde start i storloppet har Daniel Redén kunnat preparera sin stjärnhäst bättre än någonsin.

– Peppar-peppar…Jag har inget att klaga på nu, säger han.

4 - 3 - 5.

Ovan är placeringarna för Propulsion i de tre första försöken i det som kallas världens tuffaste travlopp, Prix d’Amérique.

Fjärde gången gillt i år?

Tränaren Daniel Redén siktar på det och är på plats i Frankrike med ”Proppen”, som han kallas. Han reste ner till Frankrike tidigare i veckan och står på gården i i Chamant, norr om Paris.

– Han gick i hagen nu såg jag och skrek på lite hopphästar som gick förbi, säger Redén.

Hur gick resan?

– Bra. Vi gjorde fel när vi reste ner till Masters (som Propulsion vann på Vincennes i höstas), då reste han själv och var helt tokig. Jag trodde allting skulle gå åt skogen…

– Den här gången fick Bucks to Burn åka med och allt gick jättebra. Propulsion är nöjd med livet! 

”Helt tomt”

Senaste loppet för ”Proppen” var V75 på Bergsåker. Som jättefavorit räknade ”alla” med att han bara skulle vinna. Men han hade inte en suck, den dagen, att besegra Elian Web.

– Banan på Bergsåker slet väldigt mycket på mina hästar. Det var tunga förhållanden däruppe. Jag är inte så orolig över det, när han nu studsat tillbaka. Han var sliten dagarna efter. När jag körde första jobbet efter Bergsåker kändes han jättefin, men det fanns ingenting i tömmarna. Helt tomt. Så har det aldrig varit med Propulsion. Massören fick ta honom två gånger och efter andra kändes det att trycket var tillbaka.

Förutom några dagar som sliten, så har årets uppladdning inför Prix d’Amérique varit bättre än någonsin för Propulsion.

– Peppar-peppar. 2017 rann det ju tjära ur benet och vi fick stryka honom inför en tilltänkt start, då lyckades han ta sig samman och bli fyra efter ett heroiskt lopp. Förra året stod han med feber efter Romme-starten och lyckades träna upp sig och spurta bra till en femteplats. Att han inte vann på Bergsåker spelar ju ingen roll. Han hade bara ett lopp i kroppen efter att ha vilat i månader och gick med skor och brodd. Jag var jättenöjd att han fick det loppet i sig.

– Han mår jättebra hästen och det finns inget att klaga- eller gnälla på. Det ska bli kul! Han har säkert mycket stöd av svenskarna på plats. Jag hoppas han får ett maximalt lopp, får smyga med, få lucka - och spela ut sin enorma speed som han har.

”Värd ett snällt lopp”

Ja, du är inne på det - vilket lopp vill du se att han får?

– Han kräver ett bra lopp. Jag vill inte se honom i spåren, det har jag gjort nog. Han har varit ute vid korvkiosken och på väg mot Paris innerstad…

– Han är värd ett snällt lopp och jag hoppas på tur. Skulle han sitta fast så är det så. 

– Visst är det kul att ha en häst som är väldigt, väldigt betrodd, men det har varit mycket för Propulsion, i år har jag tagit det väldigt lugnt. 

Blir du chockad om han vinner på söndag?

– Jag blir aldrig chockad om han vinner. Har man tjänat 31 miljoner så har man inte gjort det på grund av tur. Självklart tror jag på min häst, men jag är ödmjuk och inser att loppet är väldigt bra med tufft motstånd. Det krävs mycket tur.

Hur ser du på motståndarna?

– Jag tycker det är ett väldigt bra lopp. Face Time Bourbon och Davidson du Pont ska vara favoriter, det är två ungdomar på väg uppåt. Jag har respekt för många. Belina Josselyn har studsat tillbaka, men fick ett relativt tufft lopp senast. Hon är hård, jättebra. Men det jag tror alla glömmer bort är Bold Eagle. Han kanske bara smyger med nu - och dyker upp där? Jag har fortfarande stor respekt för honom.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!