Tränartalangen: ”Jag har den bästa hästen”

25-årige Oscar Berglund om: • Hockeykarriären • Grannarna • Stjärnan som mentor • V75-hästen

avTrav365

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Oscar Berglunds Upstream startar på lördagens V75:a från Umåker.

Han bytte ishockeykarriären mot att bli travtränare.

På lördag har Oscar Berglund, 25, chansen att vinna på V75 – igen.

– Jag har den bästa hästen, säger han om Upstream i den sjätte avdelningen.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på V86 och V75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


Oscar Berglunds stall körde in över 1,6 miljoner kronor i fjol. 2019 har inletts starkt med en segerprocent på 32.

På lördag har 25-åringen från Brunflo chansen att späda på segerprocenten ytterligare när stallets Upstream startar från bricka nio i V75-6 på Umåker.

Men vi tar det från början. Oscar Berglund valde bort ishockeykarriären för livet som travtränare och slog igenom med dunder och brak under fjolåret.

– Det var hockey som gällde enda fram till slutet på gymnasietiden och jag hade inga tankar på att jobba med trav på den tiden. Vi är en hockeyfamilj där det naturliga hade varit att jag gått i deras fotspår, säger han.

”Har dem att tacka för mycket”

Berglund ville annat. En bidragande orsak? Han blev granne med travfamiljen Djuse.

– Av en slump hamnade jag granne med Djuse-familjen och genom dem fick jag upp ögonen för att jobba med hästar. Jag var till och med rädd för djuren i början vilket jag har svårt att förstå i dag, skrattar Oscar och tillägger:

– Jag har dem att tacka för väldigt mycket och utan dem hade jag nog inte varit där jag är i dag. Dessutom har jag nu Mats Djuse i mitt stall vilket är en otrolig tillgång för mig. Jag ångrar absolut ingenting.

Kan flytta

Han gör sista året som amatörtränare innan proffslicensen ska plockas ut 2020.

– Det kortsiktiga målet är att fortsätta ha hästarna i fint skick och att ta proffslicensen till hösten. Efter det så vill jag etablera mig i Norrland och bli ett namn att räkna med.

– Tittar man längre fram är det nödvändigt att flytta på sig om man ska kunna konkurrera på allra högsta nivå. En flytt söderut kan bli aktuell men det är långt fram i tiden – förutsatt att allt går som det ska förstås.

Du har just nu tolv hästar på din träningslista. Känner du dig nöjd med det?

– Det är i praktiken 15 stycken och jag tycker det är helt perfekt just nu när jag är amatör. När proffslivet startar så finns ju möjligheterna att utöka på ett annat sätt. Just nu stirrar jag mig inte blind på siffror utan det viktigaste är att hästarna mår bra och är i fin författning.

Han har medvetet valt att vänta tills tiden är mogen med att bli proffstränare.

– Visst hade jag kunnat bli proffs tidigare, men jag vill verkligen vara redo för uppgiften. Jag har sett flera som är för tidiga och jag har inte haft någon brådska. Nu har jag etablerat mig och förändringen behöver inte bli dramatisk när jag är proffs. Skillnaden blir ju att jag kan utöka verksamheten och satsa ännu hårdare.

”Älskar mina hästar”

I sin syn på stallets chanser i loppen är Oscar Berglund alltid väldigt uppåt – och optimistisk. Anledningen: han är sådan som person.

– Jag tror alltid mycket på mina hästar. Nu när det gått så bra är det naturligtvis lättare men min grundinställning är att vara uppåt, att tro på mig själv och det vi gör.

Vad är det som gör dig så framgångsrik?

– Jag älskar mina hästar och det är en viktig del i jobbet. Sedan är det förstås mycket hårt jobb. Jag vill även lyfta fram min personal som är fantastisk. Vi är ett bra gäng som har kul tillsammans.

”Vill ta med honom i vardagsrummet”

Och apropå chanser för stallet. 25-åringen tror sig ha V75-6:s bästa häst i 9 Upstream vid lördagens tävlingar i Umeå.

– Jag har sagt hela veckan att jag tycker jag har bästa hästen i fältet. Vi återgår till Solvalla-balansen och jag tror vi är med och gör upp om segern. Vi är direkt i andraspår och borde komma iväg bra, säger han och fortsätter:

– Formen är riktigt god och jag tycker det här är en häst som kan klättra ordentligt i klasserna. Han har verkligen studsat i jobben och visst är jag riktigt optimistisk.

Det låter som Upstream betyder mycket för dig?

– Ja, du har helt rätt. Det är en fantastisk häst som jag älskar att ha att göra med. Man vill nästan ta med sig honom in i vardagsrummet på kvällarna. Det är en otroligt fin individ.

I sulkyn sitter stjärnkusken Ulf Ohlsson, som hyllas av Berglund.

– Jag vill verkligen lyfta fram Ulf som betyder oerhört mycket för mig. Han är som en mentor och jag uppskattar att han alltid är ärlig och hjälper mig till att bli en bättre tränare. Jag hoppas kunna fortsätta mitt samarbete med honom när jag går in i proffslivet.


ANDREAS ÖRTENGREN


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på V86 och V75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Ishockey