Ny hästauktion – i toppmoderna lokalerna

140 hästar går under klubban på Åbytravet

avChristoffer Wickman

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
I början av året hade Åby invigning av sin nya arena med bland annat hotell och mässhall

Stor SM-dag med V75-tävlingar på Åby på lördag.

På fredag är det också premiär för Sweden International Yearling & Mix Sale – i Åbys nybyggda lokaler.

– Det känns väldigt bra och vi är spända på hur det ska slå ut, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen.

I helgen är det stor travfest på Åby i Mölndal utanför Göteborg. På lördag ska åtta SM-vinnare koras och på fredag är det premiär för hästauktionen Sweden International Yearling & Mix Sale i Åbytravets nybyggda lokaler.

Sweden International Yearling & Mix Sale är en årgångsauktion för ettåriga hästar och en mixedauktion för tvååriga hästar, fölston och starthästar. Totalt kommer 140 stycken hästar att gå under klubban på fredagen.

Åbytravets egna Kristofer ”Fölet” Jakobsson är kvällens konferencier och kommer tillsammans med auktionisten Patrick Wickman att leda besökarna genom kvällen.

Utöver hästauktionen kommer det även hållas hästmässa och föreläsningar.

”Fullspäckad dag”

Åbytravet har genomgått en stor förändring de senaste åren och har nu en toppmodern arena, därav starten på en ny hästauktion i form av Sweden International Yearling & Mix Sale.

– Vi hade auktion under 2013 och 2014 som då var en mixedauktion, men då hade vi inga bra lokaler. Tanken har hela tiden varit att det skulle komma tillbaka lite senare, och nu passar det väldigt bra med vår nybyggda arena och med SM-dagen, och det blir den sista stora auktionen för året i Sverige. Det känns väldigt, väldigt bra och vi är spända på hur det ska slå ut, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen.

Redan klockan 10.00 på fredagen sparkar festhelgen på Åbytravet igång.

– Upplägget är att från 10.00 på fredagen så har vi visningar av alla hästar, vi har också en mässa under dagen som öppnar klockan 12.00. Klockan 14.00 finns det möjlighet att se mixedhästarna på banan och sedan börjar auktionen med första utropet klockan 17.00. Vi räknar med att auktionen pågår ungefär till midnatt, berättar Jon Walter Pedersen.

Efter hästauktionen finns möjligheten att vara kvar i arenan, för att fortsätta festligheterna.

– Vi har ett SM-party för de som vill i en av våra restauranger där vi kommer ha öppet till klockan 02.00. Vi kommer under fredagen även att hylla Robert Berghs Powers seger i Svenskt Trav-Kriterium, och sedan har vi också uppsnack med Johan Lindberg och Ola Lernå och en massa olika föreläsningar. Det blir en fullspäckad dag.

”Går att följa i hela anläggningen”

Fredagens hästauktion kommer att hållas i Åbys nya Mässhall.

– Den går att följa från hela anläggningen, från paddocken till våra restauranger, den kommer att visas hela vägen och sedan finns det mellan 600 och 700 sittplatser inne i auktionshallen också, säger Jon Walter Pedersen. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75

Hästar

Mölndal