Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Expertens kritik: ”Det blir bara löjeväckande”

Spelarkåren rasar mot V75-beslutet • Valde att inte flytta ut jättefavoriten: ”Det är bedrövligt”

Publicerad 2024-09-02 17.22

Trav365:s expert Erik Pettersson är mycket kritisk över att man inte flyttade på V75–1.

Favoritparader, jackpotts och förutsägbara lopp – så har verkligheten ofta sett ut på V75 den senaste tiden.

Då hade ATG chansen att flytta ut jättefavoriten Stjärnblomster från V75-kupongen.

Men icke.

– Totalt iskallt och det visar lite på hur det ser ut med spelförståelsen hos ATG för dagen, säger Trav365:s expert Erik Pettersson.

– När beslutet tas så ser man med vissa ögon och när det börjar komma kommentarer så kan man få andra ögon, svarar ATG:s sport- och spelkoordinator Peter Wallin.

V75 är inne i en tuff period, i alla fall för de som drömmer om att vinna miljoner.

Vecka ut och vecka in radar favoriterna upp sig.

Jackpott har blivit det nya normala.

Spänningsgraden och de höga utdelningarna lyser oftast med sin frånvaro.

Mot den bakgrunden hade spelbolaget ATG chansen, tillsammans med Svensk Trasport, att inför lördagens V75-omgång från Hagmyren, lyfta ut V75–1 (Sto-SM) där Jan-Olovs Perssons kallblod Stjärnblomster blir megafavorit.

Experten kritisk mot beslutet

Men det blev ingen rockad. Något som retat gallfeber på de luttrade V75-spelarna.

Trav365:s expert Erik Pettersson är mycket kritisk.

– Totalt iskallt och det visar lite på hur det ser ut med spelförståelsen hos ATG för dagen. Åt det negativa hållet. Man väljer alltså att lägga in Sto-SM för kallblod med storfavoriten Stjärnblomster istället för betydligt mer svårlösta Dubbelcupens final med 15 kallblod, utspridda över tre volter, säger han.

”Väldigt negativ trend”

Vilket lopp skulle man ha haft som V75-1, tycker du?

– Om jag får göra det valet som "spelkoordinator" hos ATG så väljer jag Dubbelcupens final tio gånger av tio. V75-spelet är inne i en väldigt negativ trend och har så varit i princip hela 2024, med låga utdelningar och stora drakar som vinner merparten av loppen, då kan det inte få gå till så här, det är bedrövligt. Om man har jätteproblem får man väl ta till de verktyg som finns för att försöka göra något? När man inte gör det blir det ju bara löjeväckande

– Ser man till hela kupongen på lördag så blir valet av att inte lyfta bort Sto-SM från V75-kupongen än mer märkligt. Olly Håleryd blir stor favorit i (V75-2). Hon ser även svårslagen ut, men skulle spår 4 i volten ställa till det har Daniel Wäjersten mycket bra chans med 7 Kingen Mearas. Man kan alltså lösa loppet på ett- eller två streck.

Pettersson fortsätter:

– Därefter, som V75-3, kommer en rätt så skiktad Gulddivision med en trolig klar favorit i Mister Hercules, och ganska få reella utmanare. Vi har då kommit tre lopp in på kupongen med troligt favoritutfall och spelarkåren har behövt ”slösa” få streck. 100 procent ytterligare till fondering, och så vidare… I fonden ligger redan knappa 70 miljoner kronor och skvalpar, lika bra att fylla på lite.

Stjärnblomster blir monsterfavorit i V75–1. Men att flytta ut henne från kupongen nobbades.

”Profilhäst? Tjena”

Varför tror du ATG valde att göra så här?

– För att bygga ”profilhästar”, antar jag. Men i det här läget av V75-historien är det bara stickande i spelarnas ögon. Fråga tjugo random V75-spelare i landet vem Stjärnblomster är. Tror få har koll. Profilhäst? Tjena. När vi har superstars i loppen ska vi naturligtvis försöka bygga profiler, både fyrbenta som tvåbenta, men i det här specifika fallet fattar jag absolut ingenting.

Erik Pettersson vill skicka med en hälsning till de spelare som kanske satsar något mindre och tycker det är skönt att ha en spik ”klar" på kupongen.

– Självklart har jag förståelse för hela spelarkåren. Problemet är att nu är de flesta loppen sönderanalyserade och stora andelssystem kan täcka de troliga scenariorna och att det är mer ojämnt än på Järvsöfaks tid då han kunde vinna, men det kunde ändå ge miljoner. Det kan givetvis bli så nu också, men det är extremt långsökt. Därav tror jag även att småspelarna vill ha en mer utmanande kupong som k a n ge en storvinst. Det är ett helt nytt spelklimat och ATG har verkligen inte hängt med i den utvecklingen man själva varit med och skapat, säger experten.

Spelbolaget: ”Lite tufft att säga”

Peter Wallin är spelkoordinator hos spelbolaget ATG.

Han har tagit del av den skarpa kritiken och berättar om beslutet.

– Tankarna gick så här. Det fanns två stycken kallblodslopp. Det är totalt åtta lopp utskrivna till varje V75-lördag. Sju stycken ska användas och det åttonde finns till förfogande. Det var två kallblodslopp utskrivna där Sto-SM var förhandsnominerat och Dubbelcupen var det åttonde loppet som man kunde plocka in i så fall, förklarar han för Trav365 och berättar vidare:

– Stjärnblomster blir jättestor favorit, ja. Min bedömning i söndags lunch var när jag tittade på det här att Blomsterprinsen också kommer att bli en stor favorit. Naturligtvis inte lika stor, men det kommer ändå vara en stor favorit som jag bedömde det då. Det är alltid tufft att lyfta ut stora lopp. Ett SM är ganska stort. Vi tog bort SM för kallblod i den öppna klassen på Bergsåker för fjorton dagar sedan. Då var det bara åtta hästar med, nu var det tolv hästar med. Då är det lite tufft att säga att det inte platsar på kupongen.

ATG:s sport- och spelkoordinator Peter Wallin.

”Man kan alltid göra annorlunda”

Är det ändå inte ganska stor svårighetsgrad mellan de två kallblodsloppen?

– Absolut, o ja, så är det. När beslutet tas så ser man med vissa ögon och när det börjar komma kommentarer här så kan man få andra ögon på det hela naturligtvis.

Med lite distans. Ångrar du beslutet?

– Man kan alltid göra annorlunda, absolut. I ett läge där det är 50/50 så varannan gång blir det rätt och varannan gång inte lika rätt, så det är svårt att säga.

Tror du att det blivit någon kritik om ni skiftat lopp?

– Nej.

Peter Wallin menar att V75 haft stolpe ut med favoriter och låga utdelningar.

– Går man tillbaka till förra året är det höga utdelningar under den här perioden så det är klart att det hela tiden skiftar. Det ska inte jag säga, det ska sporten säga egentligen, men det har blivit mer uppdelat. De duktiga tränarna och kuskarna tar större del av segrarna nu för tiden än om man går tillbaka 10-15 år, så det är väl en del av det hela, säger han och avslutar:

– Sen kommer det alltid att vara favoriter i loppen. Ibland vinner favoriterna, just på V75 har de vunnit oftare än vad som brukar vara fallet.

Följ ämnen i artikeln