”Det är horribelt”

TRAV

Olyckskusken om straffet efter olyckan

Foto: Bo Eklöf.

Kusken Magnus O Jonsson dömdes till 400 kronor i böter för att ha stört medtävlande under olyckan på Östersundstravet.

Nu reagerar kusken Bo Eklöf över det låga straffet.

– Det är horribelt, säger han till Bergsåkers hemsida.

Det var under onsdagens lunchtävlingar på Östersundtravet som kuskarna Bo Eklöf och John Östman var inblandad i en olycka. Kuskarna hann inte väja då Magnus O Jonsson tog upp sin häst och både Östman och Eklöf kastades ur sina vagnar.

Östman var snabbt på benen, men värre gick det för Bo Eklöf.

Bo Eklöf var vid medvetande, men klagade på smärtor i rygg och nacke. Han fördes med ambulans till sjukhus där han undersöktes. Enligt de första rapporterna från sjukhuset ska inget vara brutet, men kusken fick stanna kvar på sjukhuset för observation.

Kvar på sjukhuset

Trav365 når Bo Eklöf över telefonen på torsdag morgon.

– Efter omständigheterna är det väl, jag är kvar på sjukhuset. De har inte gått ronden ännu så jag vet inte vad som händer. Jag har ont i ryggen och nacken.

Efter olyckan dömdes kusken Magnus O Jonsson till 400 kronor i böter för att ha stört medtävlare vid nedtagning av galopperande häst. Ett straff som Bo Eklöf tycker är alltför lågt.

– Man blir förvånad att det inte är grovt störande av medtävlande. Det är en ojämn måldomarkår, men de handlar väl under stress. Men när en kusk nästan slår ihjäl sig tycker man att det ska vara grovt störande av medtävlande.

– Det är horribelt. Magnus O Jonsson orsakar en olycka där två kuskar slungas i backen, varav en måste åka ambulans till sjukhus. Därtill störs ytterligare ett ekipage kraftigt. Denna förseelse rubricerar måldomaren inte ens som grov, utan en vanlig störning, säger han till Bergsaker.com.

”Skratta eller gråta”

Han berättar om ett händelse då han dömdes till tre dagars avstängning och 1 200 kronor i böter efter att ha kört snävt med en häst.

– Detta anses vara grovt, men inte dagens händelse. Man vet snart inte om man ska skratta eller gråta åt det här eländet med de minst sagt tveksamma insatserna av måldomarna, säger Eklöf till Bergsåkers hemsida.

Göran Åkesson, måldomare på Östersundstravet, berättar mer om varför Magnus O Jonsson dömdes till 400 kronor i böter. Eftersom det handlar om ett uppsamlingslopp med 3 000 i förstapris blir böteslappen 400 kronor.

– Det är små marginaler. Han får galopp och försöker ta ut hästen. Det blir lite dåligt tempo i och med det hakar Malin Löfgrens häst i, berättar han.

Det gör att Bo Eklöf och John Östman som kommer bakom inte hinner väja undan.

– Magnus O Jonsson gör så gott som möjligt, men han hade kunnat haft mer fart i hästen, säger han.

Nu tar Bo Eklöf smärtstillande och förhoppningsvis får han lämna sjukhuset under torsdagen.

– Det är bara att gilla läget. Man får vara glad att man lever. Det var en jävla smäll i nacken, säger han.