Amatörtränarens dröm: V75-seger på hemmaplan

TRAV

Ett nytt år står för dörren och med det förhoppningar och förväntningar.

För amatörtränaren Tomas Edman kan en del av dessa infrias direkt.

När hemmabanan Färjestad på söndag inleder V75-året kan han ta sin första tränarseger i travets elitserie.

– Någon gång måste det väl vara dags, säger han.

52-årige Tomas Edman är gammal i gemet. Han körde sitt första travlopp redan under tonåren och han har arbetat hos Erik Berglöf och Olle Goop. Sedan 2001 har han amatörlicens och i stallet finns sju hästar. Den mest namnkunnige är Hunter Brodde, som under 2009 tog två segrar på V75. Edman ägde hästen redan då men det var Hans Adielsson som stod för träningen. Någon tränarseger har det än så länge inte blivit för Edman i travets finrum V75.

– Det är jäkligt hårt på V75. Det finns tränare med över hundra hästar och så kommer jag med totalt fyra starthästar. Det är inte bara att gå ut och vinna inte. Men man vet aldrig. Någon gång måste det väl vara dags och en seger skulle vara väldigt upplyftande då jag vet hur svårt det är.

Har vunnit fyra av sex

Med två hästar till start i lördagens V75-omgång kan den efterlängtade segern komma redan två dagar in på det nya året. Störst chanser tillmäter Edman treårige hingsten (fyller fyra år på nyårsafton) Made A Legend (V75-4), som såhär långt i karriären har vunnit fyra av sex lopp. Den här gången provar han lång distans för första gången och det ska gynna honom enligt Edman.

– Han var riktigt bra när han vann senast. Trots en dålig start och tredjespår fram till dödens gick han bara ifrån. Han är stark och går alltid hela vägen in i mål så distansen ser jag som en fördel. Han får nog svårt att hålla upp ledningen men då jag helst ser att han får ett rygglopp den här gången är innerspår perfekt. Det är en riktigt bra häst det här och han kändes jättefin när jag körde honom i dag (läs tisdag). Chanslös är han naturligtvis inte.

Bägge känns "görfina"

Stallkamraten Royal Flush (V75-1) gick senast i mål med sparade krafter som fastlåst i rygg på ledaren.

– Hade han fått luckan hade han säkert vunnit, men sådär är det ju. Vi får hoppas att han har nytta av de sparade krafterna den här gången istället. Han är startsnabb men det är ettan, tvåan och trean också, så det kan bli en våldsam öppning. Mycket avgörs för min häst i starten. Han måste komma till ledningen eller i alla fall ner till sargen. Han är inte borta men det behövs tur.

Ingen av dina hästar har startat på en månad. Kan det vara fara för formen?

– Det är ingen fara. Jag körde jobb med dem i dag (läs tisdag) och de kändes "görfina" bägge två.

Fotnot:

På söndag är det premiär för det nya upplägget där V75-loppen föregås av fyra V4-lopp. V4 börjar 12.45. Första start på V75 är som vanligt 14.30.

Ola Johansson/Kanal75