Här ger Paula, 26 – bort 200 000 kr

1 av 2 | Foto: Erik Pettersson
Marie Hammargren och Paula Asterie.
TRAV

Paula Asterie, 26, lovade att skänka 200 000 till cancerforskningen om hennes häst You Bet Hornline vann miljonloppet, Sprintermästaren.

Hästen vann och i dag överlämnade hon checken till Cancerfonden.

– Det är helt fantastiskt, det är enastående, säger Marie Hammargren, kommunikationschef på Cancerfonden.

Redan när Paula Asterie, 26, såg sin häst, You Bet Hornline, i startlistan till miljonloppet Sprintermästaren, bestämde hon sig. Om hästen vinner så skulle hon skänka 200 000 kronor till Cancerfonden, för att hedra sin pappa som gick bort i sjukdomen.

Hästen vann försöket lätt från ledningen. I vinnarcirkeln berättade Paula för publiken på plats, att om det blir seger i finalen så skulle hon skänka bort 200 000. Väl i finalen blev det betydligt mer dramatik. Efter en gnutta tur och en hel del skicklighet av både häst och kusk så hittades luckan på upploppet och You Bet Hornline spurtade hem förstapriset värt en miljon kronor.

– Jag vet knappt vad som har hänt. Jag såg Bergh på upploppet och sen bara dök han upp, berättade Paula Asterie direkt efter vinsten, och bekräftade sitt löfte om att skänka pengar.

”Enastående”

I dag, knappt en vecka efter segern, lämnade hon över pengarna till Cancerfonden.

– Det är helt fantastiskt, det är enastående och det är unikt. Vi är helt beroende av gåvor från företag och privatpersoner, säger Marie Hammargren, kommunikationschef på Cancerfonden.

– Det är en stor gåva, och så ovanlig, för att det är en så ung person som ger så mycket. Både den som drabbas av cancer och den som är givare brukar vara äldre, oftast 60 och äldre. Det är rörande.

Hur vanligt är det att ni får såna här stora belopp?

– Det är ovanligt. De flesta bidrag är små, men jag vill poängtera att vi är tacksamma för alla gåvor. Det är ett brett engagemang bland alla givare. Cancer skär igenom alla samhällsskikt, genom en hel befolkning och genom hela världen.

Vad vill du säga till Paula?

– Jag vill tacka och sen ett stort grattis!

”Har firat varje dag”

Paula själv var smått rörd när hon lämnade pengarna.

– Det känns meningsfullt och kul att få hjälpa till så att man kan rädda någon annan pappa i världen, så ingen dotter behöver förlora sin pappa som jag gjorde. Så får man hjälpa forskningen en bit på vägen. Jag tror inte att mina 200 000 kronor hjälper någon just nu, men kanske i slutändan, säger Paula Asterie och avslöjar att om hästen vinner något mer storlopp så kommer hon att skänka mer pengar till Cancerfonden.

Har du förstått vad som har hänt, och hur känns det nu efter knappt en vecka?

– Nej, jag är rädd att somna, för jag rädd att vakna upp och allt är en dröm. Det förklarar nog hela grejen, jag vågar inte gå och lägga mig.

Hur firade du?

– Jag har firat varje dag, jag ska fira resten av mitt liv. Det är det största som hänt mig inom travet.

– På fredag ska hela gänget ut och fira. Vi ska äta på grekisk restaurang och så där. Sen på lördag så åker jag och min kompis till Santorini på semester. Det är You Bet Hornline som bjuder oss, säger hon med ett skratt.

Vad ska du göra för de prispengar som du inte skänkte bort?

– Jag är väldigt tacksam, jag har öppnat upp en ny klädaffär, med grekiska tjejkläder. Så han sprang in precis vad den kostade. Jag fick det av hästen.

You Bet Hornline köptes av Paula som tvååring och är i träning hos Robert Bergh som håller till i Sundsvall.

Varför är det Bergh som tränar?

– Jag känner honom och var tillsammans med Andreas, som är kusin med honom. Jag har även bott i Sundsvall i två år. Det var Robert som hittade hästen. Han ringde mig och sa att nu jäklar har jag sett en häst, så då köpte jag honom. Jag tycker om Robert som människa och han är väldigt tillmötesgående.

Drömjobbet: Trav

Paula blev intresserad av trav för tio år sedan, när hon var 16 år. Hennes mamma hade fixat sommarjobb till en av hennes kompisar. I gengäld fick Paula åka till gotland över sommaren. Där fick hon rida hos en travtränare, och vips var hon fast. Hon började ta sin licens tre månader därefter. Paula fick sin licens och köpte genast en häst. Hon körde honom i runt 30 lopp – med seger i ett utav dem.

Hur mycket tid lägger du ner på trav i dag?

– Jag har bloggat för Aftonbladet, det tyckte jag var jättekul. Mitt drömjobb har ju alltid varit att hålla på med trav, säger hon.

Och fortsätter:

– Jag hade gärna tagit över Jessica Almenäs jobb, så jag håller på att söker lite sånt.

– Jag pluggar psykologi också, så jag har ett år kvar, sen blir jag mental tränare. Sen är jag magdansös också. Så det är magdans, trav, psykologi och klädaffären i mitt liv just nu.