Trav

”Rådet till Solvalla: Bygg open stretch”

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Erik Pettersson: ”Ta ett beslut och gör det bara. Jag kan hjälpa till och gräva”

Just nu är Solvalla stängt och underlaget läggs om.

Mitt råd för att Stockholmsbanan ska få en nytändning och kännas lite fräsch framöver:

Bygg ett open stretch-spår i samma veva.

Travbanan i Stockholm, Solvalla, har misshandlats å det grövsta av förbundet Svensk Travsport ett bra tag nu.

Att Sveriges största bana inte har en egen tävlingsdag, kvällstid, är så dumt så man knappt kan kommentera det.

Nu ser det dock ut som att vansinnet är på väg att få ett slut.

Det låter som att Solvalla, återigen, får en egen dag nästa år.

Som klippt och skuret

Men man måste ju visa att man förtjänar det.

Mitt råd för att göra ”nationalarenan” lite sexig igen är att införa open stretch, alltså ett extra innerspår som kan nyttjas på upploppet. Just nu lägger man om banan och Solvalla är stängt för tävlingar, det ska även byggas ett säkerhetsspår på två meter innanför banan, det är ju som klippt och skuret för att bygga ett open stretch-spår i samma veva.

Det skulle innebära något nytt för hästar, aktiva, publik och spelare.

Åbytravet, utanför Göteborg, har till och med dubbla open stretch och det är på grund av det som nästan alla spelare man pratar med har banan som sin favorit.

Loppen blir annorlunda körda där och fler hästar får chansen att vinna.

”Kan hjälpa till att gräva”

Det har länge tjatats om ”Solvalla-lunken” och jag är beredd att stämma in där, Solvalla-loppen är överlag inte roliga att titta på.

Open stretch, tror jag, skulle radera ut det snacket.

”Kuskmaffian” skulle inte längre kunna köra på samma sätt och det skulle bli en tombola-effekt för alla: hur ska man nu tänka på Solvalla?

Open stretch skulle vara spelstimulerande, därmed skulle Solvalla visa Svensk Travsport och ATG att banan är het igen, vilket kan medföra flera tävlingsdagar, högre prispengar och kanske i slutändan mer publik på plats.

Man borde testa det här, det är i alla fall min övertygelse. Ta ett beslut och gör det bara, Solvalla. Jag kan komma ut och hjälpa till och gräva.

Det körs en rad klassiska lopp på Solvalla som bland andra Kriteriet och Elitloppet. Många kommer gapa och skrika att det inte går att ha open stretch då. Kom igen, det är 2017 och vi måste få in lite förändringar och tänka utanför boxen i travsporten för att locka nytt blod.

Om det går åt skogen? Sudda ut linjen, flytta in pinnarna och vips så är allt som vanligt igen.

På torsdag avgörs mitt favoritinslag i den fantastiska travsommaren, SprinterMästaren, i Halmstad. Är vädret bara okej så är kvällen magisk.

Min vinnare: Dominion Beach, tränad av Stefan Melander och delägd av fotbollsexperten Hasse Backe, Unibet-grundaren Anders Ström och norske tv-profilen Morten Langli. Jag har blivit småkär i den här lilla knatten som hittills bara gått med säkerhetsbalans i Sverige. Örjan Kihlström som kusk och antagligen lite ändringar, det låter härligt i mina öron.

Värst emot? Peter ”Foppa” Forsbergs Diamanten. Tränaren Robert Bergh vet hur man ställer i ordning och försöksheatet var blekt. Tvilling i finalen?

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!