Svanstedt vann Hambletonian

Stor svensksuccé på Meadowlands i USA när Åke Svanstedt vann världens största travlopp

Svenske Åke Svanstedt vann Hambletonian 2017 tillsammans med Perfect Spirit efter jättedramatik.

What the Hill med kusken David Miller var först i mål – men diskvalificerades för trängning.

Förstapriset: 500 000 dollar, lite drygt fyra miljoner kronor.

– Just nu vill jag bara åka hem och njuta av det här, sa Åke Svanstedt i vinnarcirkeln efter storsegern.

Hambletonian första lördagen i augusti på Meadowlands i USA är världens största travlopp för treåriga hästar – med en total prissumma på en miljon dollar.

Loppet beskrivs också av många som det mest ärofyllda travloppet du kan vinna – i världen.

Årets Hambletonian gick till svenske stjärntränaren, sedan fyra år tillbaka verksam i USA, Åke Svanstedt.

Segern i Hambletonian togs efter jättedramatik, Åke Svanstedt och Perfect Spirit slutade tvåa i mål, men fick segern sedan målettan What the Hill med kusken David Miller blivit diskvalificerade för trängning mitt på upploppet.

Äger hästen gör svenske miljardären Lennart Ågren.

Sköter hästen gör Janika Häggman.

”Det är overkligt”

Perfect Spirit och Åke Svanstedt tog tidigt kommandot i loppet och ledde länge, men fick se sig passerade sista biten av What the Hill och David Miller. Men, då denne skaffat sig lucka mitt på upploppet genom att kapa benen på en konkurrent så blev han diskvalificerad för trängning. Åke Svanstedt, Lennart Ågren, Janika Häggman och hela kretsen kring hästen Perfect Spirit var därmed segrare av Hambletonian 2017.

– Jag är väldigt glad, jag bara njuter av stunden. Just nu vill jag bara åka hem och njuta. Det här är väldigt stort, jag är så glad, sa tränaren och kusken Åke Svanstedt i vinnarcirkeln efter loppet. Svanstedt, som redan efter fyra år alltså tog hem det mest ärofyllda travloppet du kan vinna i USA.

Ägaren Lennart Ågren var givetvis på plats och såg sin häst vinna, som han köpte på auktion för 75 000 dollar.

– Jag är så glad, det är helt overkligt. Jag har älskat hästen sedan auktionen i Harrisburg där han köptes. Det är bara lycka just nu, sa Lennart Ågren i vinnarcirkeln.

Hästens skötare Janika Häggman var som i en dröm.

– Jag tror inte jag fattat det här ännu, vad var det precis som hände? Det är magiskt. Han är så bra och så enkel att ta hand om den här hästen, han gör mitt jobb enkelt, sa hon från vinnarcirkeln.

Tvåa slutade Julie Millers Devious Man och trea slutade den unge svensktränaren Marcus Melanders Enterprise, ägd av trion Anders Ström, Lasse Granqvist och Hasse Backe

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!