Sportbladets V86-tips

TRAV

Expertens tipsetta, skrällar och motbud till V86 på Bergsåker och Solvalla, onsdag 10 maj

Här är Sportbladets V86-tips till onsdagens omgång på Bergsåker och Solvalla, 10 maj.

Sportbladets expert Per Nicklasson tippar omgången.

Spelstopp 20.30

TV12 20.00

ATG24 18.00

✓ V86-1

Loppet

Öppet stolopp.

Tipsettan

Form slår klass, men spets är viktigare än form – så skulle man kunna säga om trav på sommaren. Därför tippar vi O.P.’s First Girl. Vi bedömer att spets-chansen är bra och att det då kanske spelar mindre roll att formen inte är helt på topp.

Motbuden

Tro Lo Lo såg mycket fin ut vid enkel seger mot svagt motstånd i årsdebuten. Senast blev hon trött efter en tuff slutrunda. Bakspåret är ett minus men motståndet inte så hårt. Alvena Valva kan utmana om ledningen men har chans även från andra positioner, trots att vi tycker att det saknas det där lilla extra i henne. Fast Agnes var bra i årsdebuten och säkert ännu bättre med det loppet i kroppen. Kan öppna bra om hon trycks iväg, men är kanske bättre när hon får ett lopp på rulle? Sam Forget är bra men kan tvingas till ett tufft upplägg. Annabelle Dimanche likaså.

Skrällbudet

Ellieann? Men det krävs maxklaff.

Spetsbudet

O.P.’s First Girl. Annars Alvena Valva?

! Statistik­vinnaren

Ave Maria.

✓ Vår rankning

  1 O.P.’s First Girl

  9 Tro Lo Lo

  2 Alvena Valva

  5 Fast Agnes

10 Sam Forget

  8 Annabelle Dimanche

11 Ellieann

  4 Malgomaj B.

  7 Sonata Ås

  3 Lisa C.D.

  6 Ave Maria

✓ V86-2

Loppet

Stolopp – roligare än det första på Bergsåker.

Tipsettan

Zoom Zoom utvecklas stadigt. Har gått bra i enkla gäng länge, men tycks ha hittat nya växlar och näst senast blev vi lite imponerade. Visade fortsatt form senast och kan spurta ner allt trots bakspåret.

Motbuden

Dealwithakiss galopperade innan bilen släppte fältet senast. Visade fina takter i årsdebuten och det var hugget som stucket mellan henne och Zoom Zoom vem vi skulle tippa. Fashion Love avgjorde på ett väldigt bra sätt senast och har visat några gånger att hon har förmågan att kunna avgöra trots positioner lite längre ner i fältet.

Skrällbudet

Finns skrällbud. Cikoria Frazer vid återfunnen form?

Spetsbudet

Bugatti Brick bör med på lappen i årsdebuten i kraft av att hon är spetsfavorit.

! Statistik­vinnaren

Fashion Love.

✓ Vår rankning

10 Zoom Zoom

  2 Dealwithakiss

11 Fashion Love

  3 Bugatti Brick

12 Udo

  9 Pocket Rocket

  6 Gina Boko

  8 Pressure Regulated

  4 First Diamond

  1 Cikoria Frazer

  7 Elvira Gamble

  5 M.T.Lindsey

✓ V86-3

Loppet

Kallblod som är vana vid att mötas.

Tipsettan

Vi säger inte att utgången är given, men det är i alla fall mer lättrankat i ett sånt här lopp där hästarna möts så ofta än vad det är annars. Sedan är det ju så att det är kallbod vi har att göra med, de är lite ojämnare än varmbloden. Wilda Fille är dock pålitlig – har gjort sju starter i år och varit bland de två främsta fem gånger. Han är ett spikförslag.

Motbuden

Brenne Brakar har galopperat i båda årets starter men visade hög kapacitet senast. Vestpol Gladiator är en mycket fin travare, men hur är segerviljan?

Skrällbudet

Fylking blir lite bortglömd efter galoppen senast?

Spetsbudet

Vestpol Gladiator. Taktiken? Släpper till Wilda Fille?

! Statistik­vinnaren

Brenne Brakar.

✓ Vår rankning

  2 Wilda Fille

  5 Brenne Brakar

  4 Vestpol Gladiator

  9 Fylking

10 Järvsö Tor

  3 Kolbergs Lillefot

  1 Fräcke Vicke

  6 Lex Peidei

  7 Sid Dox

  8 Polar Linus

12 Järvsö Jansing

11 Linda Kavat

✓ V86-4

Loppet

Flopparna gör ju att det här blir en ännu mer intressant start för Nuncio än annars.

Tipsettan

Det är klart att också vi tycker att Nuncio är ett frågetecken efter hans två plumpar – den sämre insatsen näst senast och den för honom unika galoppen senast. Men vi resonerar så här: Det finns bara tre personer som har makten att avgöra om han är i skick att starta – tränaren, kusken och banveterinären. Om alla dom ger grönt ljus, och det gjorde dom ju exempelvis på Åby i lördags, får man utgå från att hästen är i ett sådant skick att han inte tar stryk av att tävla. Så länge han startar kan vi bara bedöma honom utifrån den häst han vanligtvis är – en häst som är x (där x = många) meter bättre än de hästar han nu möter. Hade vi varit ett livetips hade vi kunnat se honom värma och utifrån det skapat oss en uppfattning om hästen dagsstatus. Nu kan vi inte det, bara hoppas att kretsen kring Nuncio tar sitt ansvar ifall han på något sätt skulle vara ofräsch. Alltså: Startar han är han i ordning, är han i ordning vinner han detta.

Motbuden

Om Nuncio blir bortplockad ur loppet ser det mycket bra ut för Västerbo Highflyer som då kliver fram som klar spetsfavorit (det kanske han är även med Nuncio i loppet?) och har bra chans att dirigera runt om. Speciellt som det då bara är fem hästar kvar i loppet och därmed fina pengar att tjäna även om man blir tvåa, trea. Charrua Forlan är tillbaka i fin form. Hade nog kunnat avgöra mot Västerbo Highflyer senast om luckan hade uppenbarat sig tidigare.

Skrällbudet

Djali Boko är kanske inte loppets skrällbud, men i alla fall loppets rysare. Kapaciteten finns, formen finns nog också. Sedan gäller det bara att han får till det, framförallt rent mentalt. Kanske skulle han må bra av en eller ett par ytterst snälla resor?

Spetsbudet

Västerbo Highflyer tar sig förbi Nuncio?

! Statistik­vinnaren

Nuncio.

✓ Vår rankning

  1 Nuncio

  3 Västerbo Highflyer

  6 Charrua Forlan

  2 Djali Boko

  5 French Laundry

  4 Sliding Home

✓ V86-5

Loppet

Spåren har helt och hållet fått avgöra ranken mellan de tre främsta.

Tipsettan

Även om det blev galopp till slut senast har Casanova Sisu travat bättre i år än vad han gjorde för det mesta i fjol. Han trivs ypperligt i ledningen. Vi tror att han tar den och vi tror att han leder runt om ifall han inte blir ”överfallen”, alltså att Västerbo Arthur provar hårt och länge för ledningen.

Motbuden

Västerbo Arthur har sett mycket bra ut vid två raka segrar. Om han hade haft spår invändigt om Casanova Sisu hade vi spikat honom. Liberty Face gjorde ett mycket bra lopp senast men missgynnas av bakspåret. Å andra sidan kan det bli bra ifall Casanova Sisu och Västerbo Arthur kör för länge och för hårt om ledningen. Fast… täthästarna stannar ju aldrig nuförtiden.

Skrällbudet

Clouds Above kan flytta på sig när han är i form.

Spetsbudet

Är Robert Bergh beredd att syna och höja mot Ulf Ohlsson i spetsstriden? Det kan bädda för en tredje häst om det blir en utdragen spetsstrid mellan Casanova Sisu och Västerbo Arthur, men att ge upp spetsstriden bland dessa två är lite som att ge upp segern. Casanova Sisu måste ju svara om han kan. Vi tror det.

! Statistik­vinnaren

Casanova Sisu.

✓ Vår rankning

  5 Casanova Sisu

  6 Västerbo Arthur

10 Liberty Face

  9 Clouds Above

  4 Mellby Brunello

  3 Action Launcher

  7 Kalypso Face

  8 Fredrik Laday

  2 Cosmo Light

  1 Offshore Star

✓ V86-6

Loppet

Lovande treåringar med en klar favorit.

Tipsettan

Global Un Poco var bra som tvååring och har lyckats ta ytterligare kliv i utvecklingen som treåring, med intrycket att det inte är på väg att ta stopp. Det går inte annat än att tro mycket på honom, så överväldigande stark som han har sett ut på slutet. Det som talar emot är att han skulle kunna tvingas till en resa i dödens, vilket kan bli väl tufft även för honom. Det är ändå mer som talar för än emot och vi spikar.

Motbuden

Mellby Fire har tagit stryk i båda sina möten med Global Un Poco men han har varit mycket spelad och det är känslan; att det inte skiljer så väldigt mycket. Om Mellby Fire kan ta sig förbi Global Un Poco från start och se till att den senare får grovjobba utvändigt är utgången inte given. Mr Deauville var lite mer stinglös till slut senast än vad vi hade trott, även om det egentligen inte var några fel på insatsen då det gick fort till slut. Definitivt på pluskontot var att han såg mycket lugnare ut än vad han någonsin gjorde som tvååring. Om han mognat mentalt och får vara med och tävla lite kontinuerligt (vilket för oss innebär start var tredje vecka snarare än var tredje dag) kan han absolut bli något att räkna med i årgångsloppen i år. Det ska bli spännande att se honom nu när han har lopp i kroppen. Vikens High Yield är en fin häst som nu kliver upp rejält i klass. Vi begär inte att han ska hävda sig redan nu, men blir inte superförvånade om han gör det.

Skrällbudet

Dream of Trix rekordsänkte till 12,3 i sin förra start – en helt sjuk tid egentligen för en häst som inte visat jättemycket tidigare. Vi vill inte överskatta honom för mycket, men ett skrällbud kan han vara.

Spetsbudet

Mellby Fire?

! Statistik­vinnaren

Vikens High Yield.

✓ Vår rankning

  3 Global Un Poco

  4 Mellby Fire

  7 Mr Deauville

  2 Vikens High Yield

  5 Hazard Boko

  8 Sethmikael Blanche

  6 Dream of Trix

  1 Gilbert Bris

✓ V86-7

Loppet

Fint lopp för fyraåringar.

Tipsettan

Dice Man höll bra senast men kunde inte plocka ner ledande Etosha Boko. Stallbackssurret har pekat ut honom som stenklar i båda hans Sverigestarter men ingen av dem har han vunnit. Tredje gången gillt? Hårdare emot nu, så vi spikar inte.

Motbuden

Muscle Hustle är liksom Dice Man från USA och har också gjort två starter i Sverige utan att vinna. Han är dock mer svårbedömd då han galopperat i båda sina. Liksom Dice Man talas det dock väldigt gott om Muscle Hustle. Dags att leva upp till det nu? Perfect Dynamite är en hårding.

Skrällbudet

Castle Hall är en bra spurtare.

Spetsbudet

Dice Man har nog ganska bra spetschans.

! Statistik­vinnaren

Algot Zonett.

✓ Vår rankning

  4 Dice Man

  6 Muscle Hustle

12 Perfect Dynamite

  5 Castle Hall

11 Guinea Boko

  7 Algot Zonett

  2 Urchin

10 Chocolate Gold

  1 Balotelli Crown

  9 Maison Plage

  8 Quatre Star

  3 Ocean Drive

✓ V86-8

Loppet

Omgångens kanske bästa spellopp.

Tipsettan

Alorac Mathbell har inte vunnit på ett tag, men det är knappast för att han har varit dålig. Han fick ge sig för några av de här hästarna senast men kan kusken hitta en lite enklare väg åt sin häst kan det vara Alorac Mathbells tur den här gången.

Motbuden

Många formstarka hästar i loppet. Forecast är en, Tayson Bi en annan. Den senare ser bättre ut än tidigare. Tobacco löper stor risk att aldrig komma till från sitt dåliga spår men är så bra att vi inte vill avfärda honom ändå. Mellby Caddy kom aldrig till från dåligt spår senast. Han behöver nog lite tur den här gången, men sitter åtminstone i främre träffen direkt.

Skrällbudet

Han Herred om han löper upp till sitt kunnande.

Spetsbudet

Sapajou vann från ledningen senast. Provar där igen? Stallkamraten Han Herred är också snabb ut, men av kuskvalet att döma är han stallets andrahäst i det här loppet.

! Statistik­vinnaren

Han Herred.

✓ Vår rankning

  9 Alorac Mathbell

  3 Forecast

  6 Tayson Bi

  8 Tobacco

  1 Mellby Caddy

  7 Han Herred

  4 Sapajou

  5 Dennis de Castella

  2 Alfas Dimitri

10 Exceed’Em

11 Temple of Dreams

Se i faktarutan nedan för expertens systemförslag, bästa spel, spikar och luring med mera.

Per Nicklasson

ARTIKELN HANDLAR OM

Spel

V86

Trav