Trav

CARLSSON: ”Han kan vinna Derbyt”

Av: 

Michael Carlsson

TRAV

Expertens tipskrönika inför extra V75 på Jägersro: ”Absolut i toppform”

V75 Summer Heat rivstartar i kväll med uttagningar till Svenskt Travderby.

Policy of Truth vinner sitt försök och sedan har Timo Nurmos som vanligt ställt i ordning sina hästar i superform.

Trevligt att två av dem inte är så betrodda i nuläget...

I kväll går startskottet för V75 Summer Heat och vi har fem dagar i rad med V75-tävlingar framför oss.

I kväll är det uttagningslopp till Derbyt och Derbystoet och vi inleder V75:an med spik. Policy of Truth är en häst som kan vinna Derbyt, ingen tvekan om det. Han vann E3-finalen i fjol från dödens i oerhört imponerande stil. Var därefter knappt slagen tvåa i Kriteriet.

Policy of Truth har gjort fem starter i år och siktet har hela tiden varit inställt på Derbyt. Pratade med Reijo Liljendahl häromdagen som meddelade att han har hästen i absolut toppform nu och var mycket nöjd med utgångsläget eftersom hästen är startsnabb.

I senaste starten spurtade han starkt som tvåa bakom Diamanten i ett tempofattigt lopp.

Från det här smaskiga läget leder Policy of Truth runt om och blir första häst att kvala in till finalen.

Kan krossa samtliga

Lita på att tränarna har sina hästar i bästa författning i kväll och en som garanterat har dem i superform är Timo Nurmos.

Förutom att han är en mästare på att toppa sina hästar till stora lopp gäller det framförallt när det vankas en gul derbykavaj i finalen. Nurmos har fem hästar till start i derbykvalen i kväll och två i ut-tagningarna till derbystoet.

Global Trustworthy var favorit i Kriteriet i fjol och blev trea efter att ha legat på för hårt under vägen i ledningen. Tränare Nurmos har stått över alla andra storlopp hittills i år och enbart matchat honom för Svenskt Travderby. Efter att ha körts avvaktande i ett par starter från dåliga lägen och spurtat till slut, slog han av självaste Diamanten senast. Nu är det risigt läge med spår tolv men Nurmos är jättenöjd med sin häst som mycket väl bara kan runda och krossa samtliga.

Jag dubblar dock med Cyber Lane som är Johan Untersteiners stora derbyhopp.

Deimos Racing vann Kriteriet i fjol och han kan mycket väl vinna även travsportens blå band som fyraåring. Även han har matchats för Derbyt och nu blir det optimal balans och utrustning för hästen som har innerspår och som kan öppna snabbt, men frågan är om det räcker för att hålla ledningen.

Niky Flax är en runner up enligt Johan Untersteiner och hästen har sprudlat av dunderform i senaste starterna. Men här är flera om budet. National Prince flög fram senast och är äntligen på rätt väg igen efter några floppar.

Reijo Liljendahl är mycket nöjd med Grant Boko som i fjol vann Breeders Crown.

Högkapable Gareth Boko är ett tidigt bud och kan vinna om han sköter sig, liksom Bruno Bagheera och Rushmore Face.

Svår nöt att knäcka

Darling Mearas (V75-4) fick chansen för sent i Stochampionatet och flög fram till andraplatsen. Nu hoppas tränaren Stefan Persson på att vinna Derbystoet istället som hon är preparerad för.

Motbuden är Timo Nurmos raket Bugatti Brick som leder länge, samt stenhårda Unique Juni.

I V75-5 är det flera om budet men om tuffe Ural hittar till ledningen tidigt blir han en svår nöt att knäcka. Han är härdad i V75 där han har vunnit och hängde med bra bakom tuffa hästar senast.

Men jag vill vurma för bakspårshästarna Magic Gwin och Monark Newmen där båda har gjort toppinsatser under året och definitivt har visat att båda kan höra hemma i Derbyt om det klaffar därifrån.

Rajesh Face är storfavorit i V75-6 och det kan vara så att Kolgjinis pansarvagn bara dundrar runt alla och vinner. Men jag släpper inte Nurmos Jaques Noir som har utvecklats väldeliga i år och vunnit på V75. Framför allt senast gjorde han ett kanonlopp bakom topphästar som Nobel Amok och Reckless och var nästan på linje med dem som trea i mål. Har ett bra läge och öppnar snabbt.

Har ett Nurmos-drag även i V75-avslutningen där Global Trust satt fast med allt sparat senast och var helt fulltankad i mål bakom vinnande Disco Volante.

Nu har Global Trust det loppet i kroppen och det blir barfotabalans i kväll. Favoriten Dartagnan Sisu kan bli svårslagen, men Global Trust är given på alla kuponger.

En ensam vinnare på kvällens V75 tar hem 20 miljoner kronor.

Micke Carlssons V75-system 

V75-1: 1 Policy of Truth (7–3)

V75-2: 12–3 (7–1)

V75-3: 1–9–10–4–2–3–11 (7–6)

V75-4: 9–4 (8–1)

V75-5: 5–11–10–4–2 (8–7)

V75-6: 9–3–8 (5–12)

V75-7: 9–5–1 (3–12)

1 260 rader/630 kronor

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!