Nu är svensk travsport tredje störst i Europa

Foto: ALN
Stefan Melanders Iceland vann Elitloppet 2010.
TRAV

Sverige är världsledande inom travsporten.

Den europeiska travunionen rankar Sverige på tredje plats efter Frankrike och Italien.

– Svensk Travsport står stark och våra hästar håller världsklass, säger Mats Fransson i ett pressmeddelande.

Många anser att det är kris inom svensk travsport. Men när den europeiska travunionen, U.E.T., i förra veckan rankade Europas travländer hamnade Sverige på en tredjeplats. Placeringen grundar sig på helt statistisk från Europas 19 travländer.

Sverige har:

Näst flest tävlingshästar.

De tredje högsta prispengarna.

Den tredje största uppfödningen av travhästar.

Tredje flest antal lopp.

För första gången någonsin passerar Italien i spelomsättning och är tvåa bakom Frankrike.

Med tanke på Sveriges invånarantal (nio miljoner) står sig travsporten otroligt stark om man tänker på att både Frankrike och Italien har över 60 miljoner invånare.

– Svensk Travsport står stark och våra hästar håller världsklass. Det visar inte minst det faktum att svenska travare vann 1 113 lopp och 86 miljoner kronor i tävlingar utomlands förra året och att vi i söndags såg Maharajah med Örjan Kihlström ta andraplatsen i världens största lopp Prix d’Amérique, säger Svensk Travsports informationschef Mats Fransson.

Europeisk travsports 19 länder har tillsammans 400 banor och arrangerar årligen 60 000 lopp med över 500 miljoner euro i prispengar och uppfödarpremier. Spelomsättningen på travsport i Europa på den reglerade spelmarknaden uppgick 2010 till drygt 8 miljarder euro.