Maharajah vann – trots galoppdrama

TRAV

Efter 200 meter höll hela trav-Sverige andan då Maharajah galopperade.

Men stjärnhästen löste situationen – och kunde vinna Guldbjörken i Umeå.

– Det kom väldigt överraskande, men det var skönt att han redde ut det, sa Örjan Kihlström efter segern.

Prix d'Amerique-tvåan Maharajah gjorde under lördagen sin första start efter Frankrikeäventyret för några månader sedan. Hästen spelades till megafavorit och hade på förhand en straffspark utan målvakt mot för honom svagt motstånd.

Galoppen chockade tränaren och kusken

Men det var nära att Maharajah missade straffsparken.

Stjärnhästen och Örjan Kihlström kom iväg bra från start men efter 300 meter rullade hästen över i galopp och då höll hela trav-Sverige andan. Galopperar en häst över 100 meter blir den diskad men Maharajah kom i rätt gångart relativt snabbt och kunde sedan enkelt komma ikapp klungan. Örjan Kihlström satte sig sedan utvändigt om ledande Minos Vang och plockade enkelt ner den över upploppet i rejäl stil.

Maharajah lämnade motståndarna den sista biten in mot mål och efter loppet var både kusk och tränare glada – men samtidigt smått chockade över galoppen.

– Jag vet inte vad som hände, jag såg inte utan hörde bara att folk skrek att han galopperade. Han har varit väldigt travsäker även om han tagit något steg emellanåt, men Örjans guldfingrar löser det. Det var väldigt överraskande för mig att han galopperade, sa Stefan Hultman.

– Det kom väldigt överraskande för mig också. Jag vet inte om han kände att jag slappnade av lite men sen flöt inte travet helt perfekt för honom, men han är stark i alla fall. Man blir orolig och man vet inte hur lång tid det tar innan han ställer sig, men han redde ut det ändå. Han tappade inte så väldigt mycket, så jag trodde han skulle ha chans ändå. Konditionsmässigt är han så bra som han är, men vi får försöka klura vad som inte stämde med travet, sa Örjan Kihlström efter segern.

”Härligt att det kommer mycket folk”

Många travfans besökte Umåkers travbana för att se Maharajah – och Hultman var lättad efter vinsten som var värd 300 000 kronor.

– Det är härligt att det kommer så mycket folk, det är det här som är styrkan för svensk travsport. Att vi har V75 och att det finns så mycket hästintresse och kolla på bra hästar. Väldigt skönt att han fick visa upp sig med en seger, sa Stefan Hultman i vinnarcirkeln.

Maharajah vann på tiden 1.12,9 över 2 140 meter med bilstart.