– Så vinner man Prix d'Amerique

Av: Patrik Fernlund, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: KANAL75, ALN

Han är en av få som lyckats vinna Prix d'Amérique.

Nu ger Stig H Johansson sina bästa tips och knep inför miljonloppet på söndag.

– Spelar man ut speeden i uppförsbacken är det svårt att räcka ända hem, säger Stig H.

1993 skrev Solvallastjärnan Stig H Johansson travhistoria genom att vinna Prix d'Amerique med sitt supersto Queen L.. Hästen var den första svenskfödda häst att vinna Prix d'Amérique efter en makalös forcering från kön.

På söndag avgörs superloppet och för andra året i rad ser det ut att bli en duell mellan titelförsvaren Ready Cash och svenske Maharajah. För att vinna Prix d'Amerique krävs det att man har en häst i superform, men även att kusken kör prickfritt. Vincennes bana liknar ingen annan bana i världen, vilket ställer höga krav på kuskarna.

Stig H: Så vinner man PdA

Nu berättar Stig H Johansson om segern för 19 år sedan, och ger tips på hur man ska köra för att bli en vinnare i loppet med nästan fem miljoner kronor till vinnaren.

– För att vinna krävs det att man har en häst i toppform, tur med positionerna och att inte motståndet är så bra, säger Stig H.

Vad krävs av kusken för att vinna?

– Han ska se till att man får de positionerna som är gynnsamma, och det är inte alltid så lätt i den där röran.

Du har vunnit det en gång, berätta om det?

– Det är en stor känsla av att vinna alla stora lopp, och kanske Prix d'Amerique i synnerhet. Det är ett tag sedan jag vann men det är prestigemässigt det största lopp jag vunnit. Min häst fick ingen bra position, men det fick hon aldrig eftersom hon var så starttrög. Hon låg långt bak i fältet men var stark nog att runda hela fältet, delvis för att det inte var det vassaste Prix d'Amerique som avgjorts. 

”Får betala för det”

Vincennes bana är mytomspunnen, speciellt uppförsbacken som mäter 700 meter. I backen har många Prix d'Amerique avgjorts och väldigt många hästar blir knäckta för all framtid, tack vare att de inte pallar den hårda prövningen.

– Spelar man ut speeden så pass tidigt är det svårt att räcka ända hem. Offrar man mycket krafter där får man betala för det i slutändan, säger Stig H.

”Elitloppet är minst lika tufft”

Många anser att Prix d'Amerique är världens tuffaste lopp – något Stig H inte håller med om.

– Jag vet inte om det är det egentligen. Det är rörigt att köra Prix d'Amerique, men rent fysiskt tror jag Elitloppet är minst lika tufft.

Vem tror du vinner i år?

– Man tror ändå att Ready Cash vinner, men man hoppas att Maharajah visar sig från sin bästa sida och har lite flyt med positioner. Ready Cash har visat sig väldigt bra i vinter, även om det var en liten minusvariant senast och det är det som inger oss svenskar lite hopp.

Har du någon häst i stallet som har egenskaper för att vara med i Prix d'Amerique nästa år?

– Nej, det tror jag inte, säger Stig H Johansson till Trav365.

Publicerad: