Trav

Nyblivna tränaren: Jag har rasat 30 kg

Av: 

Minimedia

Madeleine Brohlin

TRAV

Nyblivna proffstränaren Joakim Elfving storsatsar på sin travkarriär.

Han har slitit så hårt att han gått ner 30 kilo – på ett halvår.

–  Jag har inte bantat, jag har ätit och jobbat stenhårt, säger han till Trav365.

Landets tränare för se upp för den nyblivna proffstränaren Joakim Elfving.

Tränaren plockade ut sin licens den första februari och sedan dess har det gått riktigt bra. 41 starter som tränare har slutat med 7 segrar och över 300 000 kronor inkört hittills.

–  Jag är mycket nöjd med tanke på vad jag hade för djur när jag drog igång och vad jag har uträttat med dem. Jag började med sex-sju hästar och i dag har jag 14 stycken. Det har hänt lite i stallet. Sista månaden har hästägare som jag inte känner till sedan tidigare hört av sig. Det är positivt och roligt.  Om ett år skulle jag vilja ha 25 hästar och successivt bli större. Samtidigt vill jag växa in i rollen. Det är ett stort steg för mig också, så det får inte gå för fort, säger han.

Skrällde på V65

Senast under måndagen fick Joakim Elfving och hans häst Hello Dolly besöka vinnarcirkeln då stoet skrällt till 44 gånger pengarna vid V65-tävlingarna på Rättvik.

– Det var jättekul. Jag tyckte att hon var jättebra vid segern i ett P21-lopp. Att hon gjorde det på ett bra sätt. Hon visade vilja. Men att hon skulle slå det där gänget i det där tempot, det trodde jag inte, säger han.

Joakim Elfving  flyttade hemifrån när han var 16 år för att gå på Wången. Sedan dess har han jobbat hos travtränarna Marcus Öhman, Roger Persson, Robert Bergh och Thomas Jonsson.

”Jag har rasat i vikt”

Senast var han 2,5 år på Joakim Lövgrens filial i Halmstad. I höstas flyttade han hem till Borlänge för att satsa på en egen travkarriär.

Men att driva ett eget stall är ett tufft jobb, som proffstränare har han slitit och tappat 30 kilo på ett halvår.

– Jag har rasat i vikt sedan jag kom hem från kursen. När jag väl bestämde mig för att plocka ut licensen förstod jag att det gällde att ge järnet om det ska hända något i stallet. Om jag skulle få hästarna att göra något vettigt. Jag har fått resultat men samtidigt har jag rasat mycket i vikt.  Jag har inte bantat, jag har ätit och jobbat stenhårt. Jag har rasat 30 kilo sedan november och jag har fått byta ut min garderob. Min dress var tight innan men nu är den lite mer som ett tält. 

– Nu väger jag 70 kilo och är strax över 1,80 centimeter lång.  Jag var kraftigt överviktig så det är väl därför jag har tappat så mycket, säger han.

”Jag orkar mer”

Joakim märker skillnad både i jobbet i stallet och när han kör lopp.

– Det känns skönt. Nu orkar jag mycket mer. Det går lättare när jag kör. Jag tycker att jag har fått bättre pondus när jag kör lopp. I går till exempel gjorde jag lite som jag ville i ett av V65-loppen. Jag körde till ledningen och sedan kom Henrik Svensson och då släppte jag. Sedan körde jag fram och tog över. Några sådan situationer har jag aldrig varit med om innan, att få så mycket gratis. Jag tycker att jag har fått större självförtroende.

”På väg mot toppformen”

På onsdag jagar Joakim Elfving och stallets häst Japanese Face seger på Visbytravet när V86 gästar banan.

Hästen går ut i den sista avdelningen och tränaren tror på bra chans.

– Spikar man inte Winning Love ska min häst med på kupongen. Hästen känns jättebra efter senaste starten och han gjorde ett jättebra sista varv på Rättvik ute i spåren. Vi matchade hästen försiktigt i enkla lopp i början, vi spände bågen till Rättvik. Han är på väg mot toppformen. Jag har lite förhoppningar, men är Winning Love som han var Harpers blir det svårt. Men Winning Love var inte så bra senast, så formen kanske är lite dunkel.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!