Malin, 32, vaknade – efter 3 veckor i koma

Foto: Malin Asklund skadades när hon red ett träningsjobb på Åbytravet. Nu är hon tillbaka på banan och i torsdags körde hon ett kvallopp på Åby.
TRAV

Montéryttaren Malin Asklund, 32, vaknade upp – efter tre veckor i koma.

Hon skadades svårt när hennes häst störtade i marken.

Nu berättar Malins mamma Elisabeth om den tuffa kampen för livet.

–  Har hon tur så kan hon kanske både rida och köra i framtiden – för det är det hon vill, säger Elisabeth Asklund.

Tisdagen den 19 juni i år kom att förändra montéryttaren Malin Asklunds liv. Malin var inne på Åbytravet för att rida ett träningsjobb i monté då hästen hon red plötsligt snubblade, gick omkull och bröt benet och Malin föll i marken.

Malin skadades svårt i fallet och blev medvetslös. I tre veckor låg Malin nedsövd på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg med svåra hjärnskador innan hon äntligen vaknade. För familjen var det en svår och oviss tid när deras dotter låg i koma.

– Den tiden var fruktansvärd. Vi fick inga förhoppningar och gick bara och väntade. Jag fick det berättat för mig; var beredd på det värsta och det var jag, berättar mamman.

Är inte rädd

Malin hade fått svåra hjärnskador på vänster sida och läkarna vågade inte säga hur bra hon skulle bli.

– Hon blev mycket bättre än vad läkarna hade hoppats på. Då när hon låg på intensiven fick jag inte så stora förhoppningar, men nu har hon blivit jättebra. Skadorna har läkt väldigt bra. Har vi tur så kan hon kanske både rida och köra i framtiden, det är hästarna och sporten som hon älskar. Det finns ingen rädsla eftersom hon inte kommer ihåg någonting från olyckan.

Ville upp ur sängen

När Malin vaknade var hon så pass stark att hon ville upp och gå direkt. Mamma Elisabeth och personalen på sjukhuset fick stoppa henne.

– Vi fick hålla kvar henne, hon ville upp ur sängen och gå och vägrade ligga. Efter en vecka gick hon riktigt bra, trots att hon inte kunde röra den ena sidan riktigt.

I dag lever Malin utan skallben men om några månader ska hon få tillbaka det gamla.

– De ska operera in skallbenet när svullnaden på hjärnan har lagt sig.  Men vi vet inte om det dröjer en månad eller fyra månader, säger Elisabeth.

Lång rehabilitering

Nu har det gått över sju veckor sedan den otäcka olyckan och Malin har lämnat sjukhuset och påbörjat sin rehabilitering.

– Hon mår väldigt bra Malin, hon sitter bredvid mig här nu. Det är fortfarande väldigt lång rehabilitering kvar. Men hon går och hon pratar, men hon har fortfarande problem med närminnet och att hitta vissa ord. Hon mår efter omständigheterna bra. Hur långt det räcker vet vi först om något år när hon eventuellt är färdigrehabiliterad. Nu syns det inte på henne att hon är skadad om man inte vet om det. Det är helt fantastiskt. Hon tränar och får sjukgymnastik varje dag. Hon är även hemma och hjälper till med våra hästar. Hon har alltid hjälm på sig och hjälper till att sela och sköta hästarna.

”Enorm fysik”

Innan olyckan var Malin en aktiv tjej som tränade styrketräning fyra-fem gånger i veckan, arbetade på Åbytravet, spelade handboll och tränade familjens hästar.

–  Hon hade enorm fysik innan, en fysik som många inte har. Hon var så stark och därför klarade hon av det här.

Dessutom tror mamman att Malin hade turen på sin sida.

– Det är en saga alltihop. Hon hade tur att olyckan skedde så nära sjukhuset och vi har haft de bästa kirurgerna och sköterskorna. De är värda allt. 

Många som hört av sig

Efter olyckan har hälsningarna till Malin och hennes familj strömmat in från vänner, bekanta och aktiva inom travsporten.

– Det har varit helt fantastiskt med hälsningar på Facebook, sms och sportchefen på Åby har fått hälsningar. Folk har varit helt fantastiska. Det har kommit blommor. Det har varit helt enormt. Ledningen på Åby har ställt upp för oss och varit fina. Malin kände många och har hållit på med travet i många år. När man själv håller på med hästar kan man tänka sig in i den här situationen, det här kan hända vem som helst. Men tack och lov så händer det väldigt sällan.