Marcus Melander: ”Det är jättestort så klart”

26-åringen om VM-succén och framgångarna i USA

avChristoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

På fyra år har Marcus Melander, 26, etablerat sig i USA.

I lördags vann han VM-loppet på Yonkers.

Förstapriset: 500 000 dollar, lite drygt 4,4 miljoner kronor.

– Det är jättestort så klart, säger han.

Det var för fem år sedan som den då 21-årige Marcus Melander valde att lämna tryggheten hemma i Sverige för att satsa på en tränarkarriär på andra sidan Atlanten.

Sedan har det gått fort.

Redan efter fyra år som travtränare så har den i dag 26-årige Marcus Melander etablerat sig i USA och så sent som i lördags vann Marcus Melander VM-loppet på Yonkers i USA.

Stjärnhästen Cruzado Dela Noche, som bara varit hos Marcus Melander i USA några månader, vann tillsammns med kusken Brian Sers.

Nu har Marcus Melanders stall kört in drygt 2,2 miljoner dollar – bara i år.

”Gick på amerikansk fotboll”

– Det är så klart jättestort, det är ändå ett VM-lopp och det är många bra hästar genom åren som vunnit det loppet, så det är så klart jättestort, säger Marcus Melander till Trav365, två dagar efter VM-succén, och berömmer VM-vinnaren Cruzado Dela Noche:
– Han gjorde det fantastiskt bra, det var lite svårt att sätta in honom i loppet efter endast två kvallopp men kvalloppen hade hjälpt honom mycket. Nu fick han en fin resa och vi hade lite tur i loppet, men det ska man ha i de här större loppen och det var fantastiskt kul.

Blev det något firande?

– Nej, vi hade en häst som skulle kvala på Meadowlands så vi åkte direkt dit och kvalade den. Ägargänget med Anders Ström firade lite inne i New York, och sedan firade vi lite tillsammans under söndagen med att gå på amerikansk fotboll tillsammans, berättar Marcus Melander.

”Vi har känt varandra länge”

Vad säger du om de framgångar som du redan nu har i USA?

– Det är framför allt de två sista åren som vi haft fantastiskt fina framgångar, vi har byggt upp det här nu och vi är nu inne på fjärde året. Jag har väldigt bra personal som gör ett fantastiskt jobb och också bra hästägare som väljer att satsa på mig så vi får in fina hästar, så allting har blivit som man kunde önska sig. Man behöver ett bra team bakom sig och bra hästägare som är villiga att satsa och det har vi, och det är jättekul.

Solvallatränaren Stefan Melander, även farbror till Marcus Melander, var under många år arbetsgivare åt Marcus Melander innan han for till USA, och tidigare under måndagen sa Stefan Melander följande till Trav365 om Marcus VM-succé:

Det är klart man är stolt.

Mycket av det team som Marcus Melander nu skapat i USA har han också tidigare jobbat med hos Stefan Melander, så som Mattias och Mikaela Melander, och Marcus Schön.

– De är jätteduktiga allihopa, jag kan lita på dom till 100 procent och tjejerna som jobbar med att ta hand om hästarna är jätteduktiga, vi har ett bra och starkt team som gör det väldigt bra och de är också en del i att vi har fått så fina framgångar, det är mycket beroende på dom och det är väldigt viktigt att jag har dom i mitt team.

Känns det också lite extra att få sådana här framgångar med människor du känt hela livet, och jobbat med under många, många år?

– Det är klart det är så, det är jätteroligt, vi har känt varandra länge och det är också delar av familjen, så det är jättekul. Jag har mest europeiskt personal som jobbat åt oss, jag vill ha det så för jag tycker de är fantastiskt duktiga och det funkar bra för oss, säger Marcus Melander. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

USA