Elitloppsfeber – i storloppet

Så gick det i Klosterskogen Grand Prix

Oasis Bi och Björn Goop speedar hem Klosterskogen Grand Prix via open stretch.
Oasis Bi och Björn Goop speedar hem Klosterskogen Grand Prix via open stretch.

Den svenska fanan vajade högst under det norska påskfirandet.

Oasis Bi tog hem Klosterskogen Grand Prix inför en entusiastisk hemmapublik.

– Känslomässigt är det en av mina största segrar, vilken fantastisk inramning, jublade tränaren Stefan P Pettersson.

Den lilla 800-metersbanan Klosterskogen bjöd in till årets första riktiga skandinaviska folkfest med sitt traditionsenliga påsktrav.

Inför proppfyllda läktare och en klarblå himmel blev det Stefan P Petterssons Oasis Bi som fick segerdefilera efter en briljant styrning signerad Björn Goop.

– Jag ville köra i ledningen egentligen, så kom Kolgjini, han hade gått fort för att nå tät så jag valde att släppa och köra på open stretch istället, förklarade Goop sitt val att överlåta kommandot till spelfavoriten Mosaique Face efter ett varv.

Det blev som sagt ett genidrag. När Oasis Bi fick fritt invändigt blixtrade han förbi fjolårets dubble derbyvinnare på några steg till segerchecken värd 300 000 norska kronor på tiden 1.13,2/2 100 meter autostart.

– När han får de där resorna är det inte många som slår honom. Vi har varit försiktiga efter Frankrike, men nu känns det som att toppformen är i antågande, myser Pettersson i bilen på väg hem mot Sverige.

Funderingar kring Elitloppet

Oasis Bi nämndes som en elitloppskandidat efter segern i Kjell P Dahlströms Minneslopp i fjol och påskaftonens triumf torde göra honom aktuell även i år.

– Närmast siktar vi på att starta honom om 14 dagar, för att sätta upp formen ytterligare. Vi har funderat på gulddivisionen i Örebro, men han är även anmäld till Lotterian i Neapel. Annars finns Finlandia Ajo, Copenhagen Cup och Guldbjörken i Umeå veckan efteråt. Det är väl först efter det som Elitloppet kan bli aktuellt. Det känns i alla fall fantastiskt att ha en häst att matcha i sådana lopp och i dag fick jag smak för att vinna inför storpublik, säger Stefan P Pettersson.

Även Lutfi Kolgjini nämner Elitloppet som en tänkbar uppgift för tvåan Mosaique Face, som gav ett positivt formbesked trots att han inte hängde med i speedkörningen över upploppet.

– Han har bara gjort ett riktigt lopp i år och det blev lite för tufft för honom. Nu kommer han att få slicka såren i tre veckor, sedan tar vi beslutet vad det blir. Jag har Raja Mirchi i åtanke i första hand för Elitloppet, men han ska inte stå i vägen för Mosaique om han också ska vara med. Men det vet vi efter nästa start, konstaterade Kolgjini som inte behövde åka hem segerlös.

Dante bäst bland fyraåringarna

I Habibs Minneslopp med 200 000 norska kronor i första pris styrdes nämligen Dante Boko till ledningen och höll undan med minsta möjliga marginal före utvändige Duke of Greenwood sedan förhandsfavoriten Boys Going In galopperat bort sina möjligheter.

Kallblodsduellen i Moe Odins Äreslopp slutade i seger för Tekno Odin som hedrade sin far genom att kämpa ner kullkamraten Gylden Balder – som tvingades trava 1.21,3 första kilometern för att nå ledningen - på 1.22,3/2 100 meter autostart.

Robin Johansson/Kanal 75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!