Jagar V75-seger – efter skräckskadan

1 av 2 | Foto: Här är stygnen på hästen efter olyckan.
TRAV

Lasken Palema rammade staketet till hagen, fick en stolpe i låret så blodet sprutade, och skötaren Viktor Svanstedt var säker på att hästen skulle dö.

Men han repade sig och på lördag kan hästen mirakulöst nog vinna V75 på Åby.

– Det är jäkligt roligt att det blev så här bra och jag har alltid segerförhoppningar när den här startar, säger Svanstedt till Trav365.

Foto: Viktor Svanstedt.

Åke Svanstedt körde Lasken Palema den 4 april på Axevalla. Stjärntränaren tyckte hästen kändes knölig och sa till skötaren Viktor Svanstedt att de borde ta honom till en veterinärklinik för koll.

Men hästen hann inte dit.

”Fick stolpen i låret”

På morgonen efter släppte Viktor Svanstedt ut sin passhäst i hagen som vanligt. Men när Lasken Palema skulle hämtas in sprang han bara runt runt.

– Till slut tog han sats och sprang rakt mot staketet. Han försökte hoppa över men fastnade och rullade över. Han fastnade med högersidan i en av stolparna och fick stolpen i låret, säger Viktor Svanstedt och fortsätter:

– Blodet bara sprutade och jag tänkte att hästen dör när som helt. Men vi fick tack och lov tag på honom ganska fort och Pär (Hedberg) som tränar hästen la tryck mot såret, han fick in halva armen i det stora såret. Jag har aldrig sett en häst tappa så mycket blod, han bara skakade.

”Fick vila ett bra tag”

Lasken Palema överlevde tack vare att hästen snabbt fick vård. Med decimeterlånga stygn på högersida bestämde ägare, tränare och skötare att hästen inte skulle start igen om han inte var 110 procent tillbaka.

– Han fick vila ett bra tag innan vi satte igång honom, förklarar Viktor.

Nu är hästen inte bara tillbaka, han kan vinna V75 på lördag då tävlingarna avgörs på Åbytravet. Det blir den första rikstotostarten för Lasken Palema.

– Det är jäkligt roligt att det blev så här bra och jag har alltid segerförhoppningar när den här startar, säger skötaren.

– Han är snabb ut så vi siktar på ledningen från springspåret (spår 6) och sen släppa till någon bra. Om det inte kommer någon får vi väl köra i spets...Han verkar pigg och fin så jag tror han har riktigt bra form. Han får ett par armbågsskydd på sig den här gången, det är enda ändringen från tidigare, i alla fall som det ser ut i nuläget.