Marie - hård dam i SM

TRAV

Nybliven mamma och verksam inom travsporten.

Livet är ett pussel för Marie Nilsson som kör finalen av Dam-SM i Boden på torsdag.

– Claes kör upp hästen i veckan och själv tar jag flyget med den lilla på torsdag. Tvååringen får stanna hemma med barnvakt den här gången, säger Marie, som driver ett stall på Mantorp tillsammans med sambon Claes Svensson.

31-åriga Marie Nilsson är förstelärling i stallet och kör en hel del lopp. Men perioden oktober i fjol till april i år blev det ingen löpkörning. Hon hade viktigare saker för sig då.

– Jag fick en dotter 7 februari, lilla Joline. Sedan tidigare har vi Kevin som fyller två år i augusti. Hästbussen är Kevins andra hem. Han gillar hästar och alla som har en kördress på sig är "pappa" och så vidare. Vi hoppas att han fortsätter vara intresserad – det blir jobbigt om han börjar tycka att det här med trav är pest, säger Marie och skrattar.

Till Dam SM-finalen tog hon sig via en andraplats i uttagningsloppet på Mantorp i mitten av juni med stallets Wilma Briljant. Stoet tränades tidigare av Kari Lähdekorpi och har bara gjort tre starter för paret Svensson-Nilsson.

– Hon har haft dåliga spår alla gångerna, två bakspår och ett åttonde bakom bilen så det är svårt att säga hur hon är från start. Hon var fin i uttagningsloppet men kanske inte lika bra senast trots att vi inte fick chansen från spår tolv. Troligen slår vi på ett par greppskor bak nu. Jag tror hon blir snäppet vassare så än barfota som hon gått tidigare, säger Marie Nilsson som tror på en framskjuten placering på torsdag i loppet som går som V65-3.

– Det blir nog positionerna som avgör som det ser ut. Hur som helst verkar det vara lite lättare motstånd den här gången än senast i V65 på Lindesberg.

Vunnit SM för amatörer

SM-loppet i Boden går som V65-3. Hon har hävdat sig förr i stora sammanhang. 2003 vann hon både Amatör-SM i Sverige med hästen Crocodile Broline och Nordiskt mästerskap för amatörer i Norge.

– I Norge lottades vi på olika hästar och det blev full pott med segrar i både försök, semin och finalen. Amatörloppen i Norge och Sverige är mina största segrar tillsammans med V75-segern 2006 i Eskilstuna. Made It som jag vann med då var mammas och pappas häst, så det är klart att det slog väldigt högt.

Efter det har du hunnit med att föda två barn. Stämmer det att du skickade iväg Claes att köra V75 i februari trots att värkarna hade satt igång?

– Jag hade haft känningar i så många dagar och trodde att det inte var någon fara. Det blev värre och jag fick ringa Claes och be honom vända på halva vägen. Loppet hann vi se på ATG Live hemma och sedan stack vi direkt till förlossningen. Joline föddes bara efter ett par timmar - så det var bra tajming!

Mikael Wikner/Kanal75