Svanstedt avslöjar sin hemliga träning

Av: Michael Carlsson, Patrik Fernlund, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

De har radat upp segrarna och förvandlingen är total.

Ninotchka, Giddes Dream och Rutger Raket är bara några av Åke Svanstedts senaste förvandlingsnummer.

Hemligheten?

– En av dem är vår sandträning, säger Åke Svanstedt.

Åke Svanstedts hästar har sprungit in 36,1 miljoner kronor hittills i år. Han jagar Stig H Johanssons segerrekord från år 2000 på 43,2 miljoner kronor. Förvandlingsnumren avlöser varandra hos Axevallatränaren. Vissar hästar som kommer in är slitna och har dålig form.

”Rakt upp i gulddivisionen”

Den senaste månaden finns flera lysande exempel. Tre av dem är Ninotchka, Giddes Dream och Rutger Raket. Alla är hittills obesegrade hos Svanstedt och framförallt Ninotchka har sett ut som en ny häst. Stoet har tagit fyra raka segrar, vunnit V75 på svenskt rekord och senast under onsdagen vann hon ett V64-lopp på Solvalla. Det var finalen i Diamantstoet med 200 000 kronor i förstapris. Ninotchka vann helt okörd och har på fyra starter hos Svanstedt tjänat 450 000 kronor.

– Jag körde aldrig någon gång med henne. Varken från start eller till slut. Ändå gled hon enkelt till ledningen och hade gott om krafter kvar. Jag tror att hästen går rakt upp i gulddivisionen. Hon kommer att hävda sig bra och vinna lopp i Stoeliten framöver, säger Åke Svanstedt.

Såväl Ninotchka, Giddes Dream och Rutger Raket tränades tidigare av Olle Goop. När det gäller Ninotchka och Rutger Raket så var de ur form, men sedan de kom till Åke Svanstedt har alla vunnit direkt.

Ytterligare ett exempel på en häst som har utvecklats till en stjärna hos Svanstedt är Cash Winning Vita, flerfaldig V75-vinnare som senast på Färjestad vann på banrekordet 1.10.7.

Vad beror förvandlingen på?

– När det gäller Ninotchka så travade hon dåligt när hon kom till mig. Hästen var ofräsch och vi fick behandla henne. Samma sak var det med Giddes Dream. Sedan har de fått lära sig att springa i sandbanan. Vi kör inte så fort men hästarna får arbeta mycket i den djupa sanden. Den är skonsam för hästarnas leder och gör även att de blir starkare.

– Merparten av min träning består mest av intervaller i sandbanan. När det gäller Ninotchka, Giddes Dream och Rutger Raket har de tagit åt sig den träningen på ett mycket bra sätt och blivit starkare. Det är ett kvitto på att vår träning fungerar på bästa sätt, säger Åke Svanstedt.

Rutger Raket vann i debuten

När det gäller Rutger Raket så vann han i tisdags på Axevalla i debuten för Svanstedt. Segertiden blev 1.13,1 i helt obrukad stil. Innan dess hade Rutger Raket hos sin förre tränare varit oplacerad eller diskad i fyra av de fem senaste starterna. I den femte starten hade det blivit en femteplats...

– Hästen var fräsch när han kom men kändes inte som en vinnare i jobben. Det visade sig att det var en riktig löphäst och han vann med gott om krafter kvar.

Publicerad: