Trav

”Lähdekorpi ska inte uttala sig”

Av: 

Minimedia

Michael Carlsson

Åke Svanstedt.
Åke Svanstedt.

TRAV

Den heta debatten om open stretch går vidare.

Nu slår Åke Svanstedt tillbaka mot Kari Lähdekorpi.

– Kari ska inte uttala sig eftersom han inte kör lopp. Jag vill ha fler banor med open stretch, säger Åke Svanstedt.

I lördags var det en livlig diskussion i tränarrummet på Jägersro. Kari Lähdekorpi och Åke Svanstedt var ett par av tränarna som diskuterade open stretch. Ämnet har varit glödhett den senaste tiden. Det handlar om det extra innerspår på upploppet som finns på fyra banor i landet.

Kari Lähdekorpi är en av tränarna som är mycket kritisk mot open stretch. Han har bland annat fått medhåll av Björn Goop och Lutfi Kolgjini som har rasat mot företeelsen.

”De vågar inte uttala sig”

En som däremot förespråkar open stretch är Åke Svanstedt. Axevallatränaren blev utpekad av Lähdekorpi på hans hemsida om att det bara är Åke som gillar det extra innerspåret. Det är något som Svanstedt inte håller med om.

– Jag vet flera tränare som tycker att open stretch är bra. Bland annat Johnny Takter som är Lähdekorpis förstekusk. Jag tycker inte att Kari ska uttala sig i ämnet eftersom han inte själv kör lopp, säger Åke Svanstedt.

– Det finns flera tränare och kuskar som tycker att det är bra men inte vågar uttala sig i media. De följer bara med strömmen och håller med alla andra. Men i omklädningsrummen låter det ofta annorlunda. Där går åsikterna isär kan jag säga.

Varför tycker du att open stretch är bra?

– Därför att alla hästarna får chansen. Ingen hästägare eller spelare vill väl att deras häst ska sitta fast i mål. Den som är först i mål är bäst så enkelt är det.

Många säger att loppen blir färglösa och händelsefattiga. Vad har du för kommentar till det?

– Jag tycker i alla fall att det händer mer än i loppen på Solvalla. Där släpps favoriten ofta till ledningen, ”pullar” upp och sedan sticker undan till slut. Där kan man verkligen snacka om händelsefattiga lopp.

– När det är open stretch får man tänka annorlunda rent taktiskt. Det krävs mer och borde vara roligare för både kuskar och spelare. Mer variation är väl bättre för alla och jag tycker att fler banor skulle ha open stretch.

Men Lähdekorpi säger bland annat att det är helt omöjligt att vinna från spår tolv eller från tillägg på open stretchbanor. Är det så?

– Jag kan säga att det oftast är helt omöjligt att vinna från spår tolv på Solvalla. Däremot på Halmstad och Åby kan man ofta få en matlapp och fina pengar tack vare att det är open stretch. Det kanske inte är så lätt att vinna men absolut inte svårare än exempelvis på Solvalla, säger Svanstedt.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!