Trav

Luddes attack på svensk travsport

Av: 

Minimedia

Patrik Fernlund

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

TRAV

De franska hästarna utklassar våra svenska stjärnor.

Nu går stortränaren Lutfi Kolgjini till hård attack mot svensk travsport.

– Utvecklingen har stått stilla i hundra år, jag är ruggigt pesimistisk för våran framtid, säger ”Ludde” till Trav365.

Förhoppningarna var stora på de svenska stjärnorna inför det franska vintermeetinget.

Men det hela slutade i ett stort fiasko och hästar som normalt sett är stjärnor hemma i Sverige har varit chanslösa mot de franska hästarna.

Lutfi Kolgjini startar sina hästar flitigt i Frankrike och under söndagen hade han Glen Kronos till start i Prix de France. Kolgjini följde med i ryggar men hade ingenting med segern att göra och slutade i det slagna fältet. Vann gjorde superhästen Meaulnes du Corta som återigen var helt överlägsen.

– Meaulnes du Corta är precis som Jag de Bellouet, han har allt. Hästen har inga svagheter och tränas av en riktigt bra tränare. Jag kan inte se att det finns någon häst i världen just nu som är bättre än Meaulnes du Corta, säger Lutfi Kolgjini.

”Inte tillräckligt modiga”

Samtidigt som Kolgjini hyllar den franska hästen går han till hård attack mot svensk travsport. Han menar att utvecklingen står stilla.

– Vi svenskar har hästar som inte är tillräckligt modiga. De hästar som springer i Frankrike och på Vincennes är världens bästa hästar. Vi kan inte komma från skitiga Gulddivisioner i Sverige och tro att vi ska spöa fransmännen. Efter loppet i går sa jag till Stefan Hultman (tränare till Triton Sund) att vi inte behöver fantisera längre. De franska hästarna är för bra och det beror på att svensk travsports utveckling står helt stilla. Vi är totalt chanslösa, dundrar Kolgjini och fortsätter:

– I Frankrike körs det i loppen. Här i Sverige så är det pang till ledningen, ingenting händer, sen undan till slut. Det utvecklar inte hästarna. Vi behöver göra om våran travsport. I Frankrike har man stora banor medan vi i Sverige sitter och kör runt på våra tusenmetersbanor. Alla andra sportet utvecklas, men det gör inte travsporten. För att utvecklas krävs det pengar, men det finns det ont om inom travet.

Är de franska tränarna bättre än de svenska?

– Nej, det beror inte på det. Men vi i Sverige är bakbundna av STC och ATG, de har stoppat svensk travsports utveckling. Ledningen måste bytas ut om det ska bli någon skillnad. Det är bara att titta på Commander Crowe. Han ska vara en sådan stor stjärna i Sverige. Han åker till Frankrike och får stryk av en jäkla bronsdivisionshäst. Det är helt otroligt. Fransmännen har 20 hästar som är bättre än Commander Crowe, Triton Sund och Glen Kronos. Det är skrämmande…

Tror du de franska hästarna kommer dominera även i Sverige under 2009?

– Som det ser ut nu kommer vi få ge bort alla storloppssegrar till dem. Meaulnes du Corta kliver hur enkelt som helst runt de svenska hästarna. Något måste göras, det har jag sagt hur länge som helst. Jag är ruggigt pesimistisk vad det gäller svensk travsports framtid, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.

Patrik Sandin, ordförande på STC, säger så här om Kolgjinis uttalanden.

– Det är inte sant att vi stått stilla i hundra år. Jag tycker han inte är riktigt rättvis. Det vore lämpligt om han tog det här med oss. Han är alltid välkommen att ha synpunkter, säger Patrik Sandin.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!