Stjärnhästen död: ”Var som en bebis”

Vann Olympiatravet och Harper Hanovers lopp – Etain Royal blev 26 år: ”Överlägset bästa häst jag kört när det gäller styrka”

1 av 3 | Foto: TOMMY ANDERSSON/KANAL75
Etain Royal slog igenom för den svenska travpubliken år 2000 när han vann Harper Hanovers lopp på Solvalla med Jorma Kontio i sulkyn.
TRAV

Stjärnhästen Etain Royal är död.

Han slog igenom för den svenska publiken när han vann Harper Hanovers lopp på Solvalla 2000 med Jorma Kontio i sulkyn.

– Etain Royal är den överlägset bästa häst jag kört när det gäller styrka, minns Jorma Kontio.

Den franskfödde valacken Etain Royal lade tävlingsskorna på hyllan 27 december 2006 och gick som pensionär i Ilmajoki i Finland hos Ritva Saranpää.

För den svenska publiken slog hedershästen igenom med dunder och brak under Elitloppshelgen 2000. Då vann Etain Royal Harper Hanovers lopp på Solvalla till 40 gånger pengarna. Hästen hade då flyttat till den finske tränaren Pirjo Vauhkonen. I sulkyn på Solvalla satt Jorma Kontio.

”Fina sidor hos honom”

– Där fick han vara som en bebis, vara lös på stallgången och ute på gården. Samtidigt älskade Etain Royal att träna, minns Kontio för Sulkysport och fortsätter:

– Etain Royal är den överlägset bästa häst jag kört när det gäller styrka, men sedan hade han andra bitar som inte var lika bra. Inställningen och viljan att vinna var andra fina sidor hos honom.

Satte två världsrekord

Etain Royal sprang in över 1,4 miljoner euro, motsvarande 14 miljoner kronor under tävlingskarriären och vann även bland annat Åby Stora Pris och Olympiatravet 2001 i Sverige och köptes som ettåring av Tomas Bertmark för 37 000 franc. Hästen sprang även två världsrekord.

Totalt vann Etain Royal 61 av karriärens 191 starter med tränare som Erik Skutnabb, Stig H Johansson, Timo Nurmos, Veijo Heiskanen och Ossi Nurmonen.

– Han var en väldigt speciell häst och jag glömmer aldrig när jag körde Etain Royal för första gången. Det var i ett lopp i Seinäjoki och egentligen var allt fel den dagen, distansen var 1 640 meter och han gick dessutom med brodd och det var 26 minusgrader. Hästens kropp var alldeles vit i det kylslagna klimatet. Han slutade tvåa, men hade jag vetat hur bra Etain Royal egentligen var hade vi nog kunnat vinna det loppet också, säger Jorma Kontio.

Etain Royal blev 26 år.

ARTIKELN HANDLAR OM