Trav

Miljardären: Jag valde mellan Åke och Stig H

Av: 

Minimedia

Erik Pettersson

Flyttar från Ekerö till Alby Stjärnhästen Perfectly Enough går från Stefan Hultman till Stig H Johansson. Skötaren Anna Yttergren flyttar med sin ögonsten.
Flyttar från Ekerö till Alby Stjärnhästen Perfectly Enough går från Stefan Hultman till Stig H Johansson. Skötaren Anna Yttergren flyttar med sin ögonsten.

TRAV

Perfectly Enough lämnar Stefan Hultman och går till Stig H Johansson.

Ägaren, Lars Enoksson, som är en av Sveriges rikaste personer, berättar om flytten:

– Jag vill ha en annan matchning, jag tycker inte han har utnyttjats fullt ut, säger han.

Lars Enoksson är doldisen som blivit miljardär och en av Sveriges rikaste personer. Affärer med Sovjet under 80-talet lade den ekonomiska grunden i Lars minst sagt framgångsrika karriär. Han har även producerat musik till världsstjärnor, men i Sverige är han mest uppmärksammad för sitt ägande och före detta ordförandeskap i klädföretaget J Lindeberg.

”Adielsson är en av landets bästa kuskar”

Lars har också ett häst- och travintresse. För dagen äger han en häst, Perfectly Enough, som är uppfödd och tränad ute på Ekerö.

Tills nu.

Enoksson har valt att flytta sin häst, med 2,3 miljoner på kontot, från Stefan Hultman till Solvalla-kollegan Stig H Johansson.

– Det stämmer. Jag vill se en förändring i träningsupplägg och så på honom. Det finns många exempel på hästar som bytt tränare och blivit 30 meter bättre. Det är inte så unikt att byta tränare och jag vill ha en annan matchning, jag tycker inte att hästen har utnyttjats för fullt.

Varför blev Stig H Johansson ny tränare?

– Jag valde mellan Åke Svanstedt och Stig H Johansson. Det som tippade över till Stig H:s fördel var att han håller till utanför Stockholm och att jag bor här, jag vill ha närheten att åka ut och följa med i träning och så vidare.

– Sen så tycker jag Erik Adielsson (förstakusk på Stig H:s hästar) är en av landet bästa kuskar. Kihlström (Örjan, som kört hästen tidigare) i all ära, men jag tror inte Adielsson hade kört Perfectly Enough som Kihlström gjorde i Derbyt. Det blev en fruktansvärd resa, nu får vi vara glada med tredjepriset i loppet, men det hade kunnat bli bättre. Hade jag suttit bakom hästen i det loppet hade jag kört mot spets…

Vad tror du Stig H kan göra med hästen?

– Finliret. Jag tror inte man kan träna alla hästar likadant när de kommer upp i åldrarna. Det behövs unik träning för olika hästar. Stig H är en av våra absolut bästa tränare och kuskar genom tiderna så jag tror att han kan hitta de små detaljerna som kan göra min häst bättre, säger Lars Enoksson.

”Fantastiskt nöjd”

Lars Enoksson, 57, har inte hållit på med hästar så länge. För åtta år sedan köpte han den första hästen, Just About Enough, som är mamma till Perfectly Enough.

– Hästen var lovande, men hon slog ihop och galopperade. Hon vann några gånger, men så mycket mer blev det inte. Menhammars Stuteri var intresserade av blodslinjen så vi gjorde en deal. Jag gav bort hästen till dem, om jag fick första fölet.

För dagen äger miljardären bara en häst, men det kan komma att bli fler…

– Ja, jag får börja tänka på att fylla på, så jag inte blir utan. Jag är så fantastiskt nöjd med den här hästen (Perfectly Enough). Det är inte säkert att man får en så pass bra häst om man köper hundra eller femhundra hästar, säger han.

Skötaren följer med

Hos Stefan Hultman skötte Anna Yttergren, 27, Lars häst. Och nu när Perfectly Enough flyttar till Alby så flyttar Anna med honom.

Men det krävdes övertalning från Lars.

– Anna skulle flytta hem till Gotland, men när jag bestämde mig för att flytta hästen till Stig H så tjatade jag på henne att hon skulle följa med. Efter kraftfull övertalning gjorde hon det, det är jag lycklig över.

Har du hunnit prata med Stig?

– Bara sporadiskt, om hur vi ska ordna med flytten. Men jag är på väg ut till Alby nu när vi pratar. Då ska vi prata mer. Jag tycker det här ska bli väldigt roligt och jag har stora förhoppningar på nästa år, säger Lars Enoksson.

Under tisdagen fick Stig H Johansson även in Marshland i träning, som också tidigare tränades av Stefan Hultman. Efter en konvalescenttid hos Michael Demmers är den femfaldiga miljonären nu på plats på Stora Alby.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!