Tränaren tog seger 1 000

TRAV

Sent på tisdagskvällen tog Petri Salmela klivet in i Tusenklubben för tränare när hans Andreas Sisu toppade elfte loppet på Gävle.

Av dagens aktiva travtränare i Sverige är det endast 27 som klarat bedriften att ta 1 000 tränarsegrar.

Foto: Petri Salmela.

– En milstolpe i min karriär. Det är stort och det känns mycket bra, säger Petri Salmela.

Petri Salmela, 49 år, kommer från Finland och lotsades in i travsporten genom kollegan Timo Nurmos. Via en amatörlicens 1988 blev Salmela proffstränare i Torneå 1993 för att den 25 september 1998 ta steget över gränsen till Sverige och travbanan i Boden.

Något Petri Salmela inte ångrat. Han tränar 80 hästar idag, varav 50 finns i Boden och övriga på filialen Söderby Gård utanför Knivsta där de under april flyttar in i ett nytt modernt stall.

"Jag älskar det här jobbet"

– Jag älskar det här jobbet. Det är mycket resande mellan Boden och Stockholm men det fungerar för mig och när jag får köra hästar trivs jag som bäst, berättar Bodenprofilen, som startat 2013 starkt och i år har det väl förspänt med ett välfyllt stall med många lovande unghästar.

Petri Salmelas första stjärntravare var Plant the Seed, superstoet som travade in över 3,1 miljoner kronor och bland annat segrade i Gran Premio Freccia d´Europa i Neapel och Prijs der Giganten i Hilversum 1993. Som tränare i Sverige lyser triumferna med Tender Bride i Breeders’ Crown 1995 och My Love di Quattro i E3 2009 starkast.

Kanal 75