Vill till Elitloppet – med två hästar

Foto: Fabrice Souloy.
TRAV

Fabrice Souloy har vunnit Elitloppet två gånger som tränare.

2008 med Exploit Caf och 2012 med Commander Crowe.

I år hoppas den franske tränaren på två hästar till start på Solvalla sista söndagen i maj.

– Jag tycker att både Moving On och Princess Grif har det som krävs för att vara med Elitloppet.

Fabrice Souloy har stor erfarenhet av de internationella loppen i Europa och när det gäller vilka egenskaper som är extra viktiga för till exempel ett lopp som Elitloppet så är det en sak vill han trycka extra på.

– På en tusenmetersbana är det oerhört viktigt att ha en startsnabb häst för att man ska kunna få en bra position i loppen. En häst som inte kan öppna är väldigt handikappad för det handlar mycket om taktik och vilken häst som får det mest gynnsamma loppet. Moving On och Princes Grif är startsnabba, speciellt bakom startbilen och de gillar Solvallas bana.

Vincennes nästa

Båda hästarna har en stark meritlista och Fabrice Souloy har matchningen klar inför sista helgen i maj.

– Moving On startar på söndag på Vincennes och efter det har hon ett perfekt lopp i mitten av maj, även det i Paris. Sedan är det tänkt att hon ska gå ut i ett stort lopp på Enghien innan vi siktar vidare mot Skandinavien och Solvalla. Hon har varit grym i vinter och jag har höga förhoppningar på den här svenskfödda hästen.

För Princess Grif ser programmet ungefär likadant ut förutom ett eventuellt undantag.

– Vi har pratat om att kanske starta henne i Lotterian i Italien, men det är osäkert på grund av olika omständigheter. Moving On och Princess Grif är i samma klass och har samma fina kapacitet. Den sistnämnda tävlar bäst med skor runt om, precis som de flesta topphästarna efter Varenne, berättar Fabrice Souloy.

Siktar på revansch i Hugo Åbergs

Vad det gäller stallets stora stjärna Un Mec d'Heripre är det långsökt att tro på någon start i Elitloppet.

– Han är hingst och besvärlig att resa med. Hästen kommer att stanna i Frankrike och verka som avelshingst till en början på den här säsongen. Jag siktar på att få igång honom under sensommaren och det är aktuellt att starta honom i de större loppen i Europa. Jag ser det inte som en omöjlighet att vi kommer tillbaka och söker revansch i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro.

Un Mec d'Heripre diskkvalificerades som vinnare i Hugo Åbergs Memorial i fjol och Fabrice Souloy har vid flera tillfällen sagt att han inte tänker återvända till Sverige.

– När jag har kläckt ur mig det har jag varit upprörd och det har vid varje tillfälle varit i stridens hetta. Alla vet hur svårt det är att vinna klassiska lopp och jag var givetvis mycket besviken efter att de svenska domarna valde att diskkvalificera Un Mec d’Heripre i det miljonloppet. Jag gillar Sverige och från Solvalla har jag många fina minnen, en av mina största höjdpunkter i livet var när Commander Crowe vann Elitloppet som nioåring i sitt hemland framför den fantastiska publiken. En annan fantastisk upplevelse var när han vann Åbys Stora Pris som elvaåring efter tre heat samma dag, säger Fabrice Souloy.

Matteus Lillieborg, Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet

Trav