Goop: ”Jättekul att bara komma dit”

Annorlunda starten på veckan för stjärnkusken

Av: 

Trav365

Björn Goop och Readly Express vid segern i Prix d’Amérique.
Björn Goop och Readly Express vid segern i Prix d’Amérique.

På söndag ska han försöka försvara titeln i Prix d’Amerique med hästen Readly Express.

Björn Goops vecka inleds emellertid med Idrottsgalan i Globen där han är en av åtta idrottsprofiler som fortfarande har chansen att vinna Jerringpriset.

– Idrottsgalan blir så klart en väldigt annorlunda upplevelse för mig.

42-årige världskusken Björn Goop vann Prix d’Amérique i januari i fjol med Readly Express och är en av åtta kvarvarande kandidater i Jerringpriset.

Idrottsgalan i Globen i Stockholm sänds direkt i SVT med start 20.00 på måndagen. En av de första programpunkterna blir redovisningen av Jerringpriset då åtta kandidater blir sex.

”Stort att vara nominerad”

Björn Goop jobbade i Frankrike i helgen med löpkörning och träning av hästar på sin franska filial. Efter tävlingarna på Vincennes på söndagen tog han flyget hem till Sverige igen.

– Det är stort att få vara med de här största idrottsprofilerna och de stora legendarerna som är på galan. Det är jättekul att bara få komma dit och vara nominerad till ett sådant fint pris, säger Björn Goop då vi når honom på söndagen i Paris.

Åtta kandidater har chansen att få ta emot folkets och Radiosportens pris under galan som hyllar blågula idrottshjältar och svensk idrotts framgångar 2018.

Efter att ha varit stängd över helgen öppnas omröstningen till Jerringpriset igen måndag kväll. Åtta kandidater blir sex, och sedan färre och färre – till svenska folkets vinnare tillkännages strax före klockan 22.30.

”Måste träna oerhört mycket”

Björn Goop står inför en intensiv vecka i travsporten med tävling och arbete i både Frankrike och Sverige. Tisdag morgon flyg tillbaka till Frankrike igen, sedan hem till Sverige på kvällen. 

– Jag flyger jag hem tisdag kväll för att jobba på onsdag hemma på gården och tävla på Åby på kvällen. Och så flyger jag ner torsdag igen för att köra på Vincennes. Fredag är det stor hästauktion, och så då tävlingar på Vincennes både lördag och söndag, berättar Goop.

Du måste ha guldkort på flyget?

– Det har jag, och mycket bonuspäng. Men jag har en väldigt, väldigt bra resebyrå som ordnar allting. Det tar mycket tid med allting och blir en hel del resor. Man måste träna oerhört mycket, resa mycket och överhuvudtaget ligga i om man ska tävla i flera olika länder.

Timo Nurmos Readly Express är titelförsvarare i Prix d’Amerique den sista söndagen i januari med dig som kusk. Vad är senaste nytt om hästen?

– Readly tränade i fredags och såg fin ut. Sedan ska han träna igen på måndag tillsammans med Timo. Allt verkar bra med honom, säger Björn Goop.


MIKAEL WIKNER/KANAL75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!