”Helt galet hur han vinner allt”

Foto: Kanal 75
Patrik Fernlund
TRAV

Hugo Åbergs Memorial – en av de absoluta höjdpunkterna.

Årets upplaga är extremt öppen. Jag kan inte säga att någon är chanslös.

Men det blir väl som vanligt: Storloppskungen Örjan Kihlström vinner.

Att förklara känslan och stämningen på Jägersro under Hugo Åbergs-kvällen är svårt. Det måste upplevas på plats. För vissa traventusiaster är det årets höjdpunkt, till och med större än Elitloppet. Så långt är inte jag riktigt villig att gå. Elitloppet är Elitloppet, men jag har upplevt Hugo Åbergs på plats och det är en unik stämning, inget snack om saken.

Starkaste minnet jag har är från 2012, då Commander Crowe gick fram som en ångvält i storloppen.

Det året gjorde fuxen 14 starter, vann nio lopp och tjänade 11,5 miljoner kronor. Ja, ni läste rätt. 11,5 miljoner kronor.

Något av det värsta jag har sett

Det är ofattbara pengar – och att en häst kan prestera så bra mot världseliten gång på gång är beundransvärt.

I Hugo Åbergs fick han ett helt omöjligt lopp, och en vanlig häst hade beställt in syrgas varvet kvar och sedan stapplat ut bakvägen.

Men inte Commander Crowe. Christophe Martens bara körde och körde. Först i tredjespår, sedan i andraspår innan han kom till ledningen med 700 meter kvar till mål. Första varvet öppnades på under 1.08, men det bekom inte monsterhästen som vann till publikens hyllningar. Sebastian K., en av världens snabbaste hästar, tog upp jakten över upploppet men Commander Crowe svarade och vann enkelt.

Det är en av de värsta insatser jag någonsin sett, faktiskt i jämförelse med Uncle Lasse i Sprintermästaren. Nu är Commander Crowe pensionär hemma på ägarnas gård i Ystad, och jag var och hälsade på 13-åringen förra året. Han är numera lekledare, och fostrar ungdomarna på gården. Läckert att se.

Det gäller bara att slippa oturen

Någon Commander Crowe-insats lär vi inte få se i morgon, då Hugo Åbergs Memorial 2016 ska avgöras. Loppet ser väldigt öppet ut på förhand, och det stora hemmahoppet är Mosaique Face där Adrian Kolgjini ska köra. Storloppen avlöser varandra för Adrian, och det lär bli en rejäl fest om det blir seger.

Jag tror dock mest på Propulsion, som går från klarhet till klarhet och även om han förmodligen inte kan vara med i spetskörningen så tror jag att det löser sig.

Det brukar göra det för Örjan Kihlström, och alla lopp över en halv miljon i förstapris vinner han just nu. Det är helt galet.

Har vi någonsin haft en mer dominant kusk i storloppen? Jag tvivlar på det.

Apropå hemmahopp. Loppets skräll heter Spartan Kronos. Utan strul så har Conrad Lugauers häst kapacitet för seger, det är jag övertygad om. Det gäller bara att slippa oturen.

Eller som Ingemar Stenmark sa: ”Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag”.

Veckans tips

1. 10 Emmett Brown (V75-1, tisdag)

Ser formstark ut. Har en tung spurt.

2. 5 Sundsvik Mayday (V75-2, tisdag)

Kapabel häst, givet streck.

3. 4 Temple of Dreams (V75-5, tisdag)

Kanonfin. Kan vara en blivande topphäst.

ARTIKELN HANDLAR OM