”Det är med sorg i hjärtat”

TRAV

Topphästen Sauveur lämnar Sverige och Åke Lindblom

1 av 2 | Foto: Sauveur och Åke Lindblom

Topphästen Sauveur lämnar Sverige och Åke Lindblom för Frankrike och Fabrice Souloy.

Nyheten har slagit ner som en bomb i trav-Sverige.

– Med sorg i hjärtat lämnar Sauveur gården, säger Åke Lindblom.

Sexårige travhästen Sauveur har med sina insatser på de svenska travbanorna sprungit sig in i många trav-fans hjärtan.

Därför har reaktionerna varit många – efter att det sent under fredagskvällen meddelades att stjärnhästen lämnar Örebrotränaren Åke Lindblom, för franske topptränaren Fabrice Souloy.

Åke Lindblom blir nu av med stallets mest lysande stjärna, vilket ingvarssonopersson.se var först med att berätta.

”Vårt samarbete avslutas”

Åke Lindblom väljer i och med flytten av Sauveur att avsluta sitt samarbete med Hammab AB och Christer Hammarström, som äger topphästen.

– I veckan meddelade Krister Hammarström mig att Sauveur skulle flyttas till Frankrike och vintermeetinget där. Anledningen var att han vill att Sauveur ska utvecklas hos världens bäste tränare Fabrice Souloy och köras av världens bästa kuskar, säger Åke Lindblom och fortsätter:

– Jag meddelade då Krister att vårt samarbete avslutas, därför har han köpt min del i M.T.Le Bron och han kommer även flytta sina andra hästar från mig så fort som möjligt.

Förutom Sauveur och M.T.Le Bron handlar det även om M.T.James, Viper Lavec och Yippee Knick.

”Tydligen inte tillräckligt”

Sauveur har hittills i karriären startat 30 gånger, det har slutat med 16 segrar och drygt 3,7 miljoner kronor i insprungna prispengar, varav drygt två av dessa miljoner har sprungits in i år. Sauveur kom till Åke Lindblom 2013, och debuterade i början av 2014.

– Sauveur är i dag en häst av elitkaliber, från att ha kommit hit för knappa tre år sedan ihopskruvad efter en fraktur i en bakkota och ostartad har han nu slipats till en bländade diamant. På 30 starter har han vunnit 16 lopp och sprungit in drygt 3,7 miljoner kronor. Han tävlar nu mot bästa tänkbara motstånd, och han har matchats på bästa sätt och hela tiden varit fräsch och fin, trots att han tävlar i tuffa lopp. Men det är tydligen inte tillräckligt då Krister flyttar hästen, säger Åke Lindblom och avslutar:

– Skeppet på Gröndal (Åkes gård reds. anm.) är skadeskjutet, när stjärnan i stallet flyttas. Men vi har ett starkt unghästgarde att plocka in och jag ser ljust på framtiden. Med sorg i hjärtat lämnar Sauveur gården, säger Åke Lindblom.