Riordan: ”Kändes som en befrielse”

TRAV

Berättar om anklagelserna: ”Då visste jag att inget fel hade skett från vår sida”

Foto: Kanal 75
Jerry Riordan

Halmstadtränaren Jerry Riordan anklagas för att ha dopat sin häst Tinamo Jet.

För tidningen Travronden talar topptränaren ut.

– Det kändes som en befrielse när jag fick höra att det handlade om carbesia, eftersom då visste jag att inget fel hade skett från vår sida, ­säger Riordan.

Förra veckan gick Svensk Travsport ut och berättade att en av proffstränaren Jerry Riordans hästar lämnat ett positivt dopningstest i samband med ett lopp i Norge.

Proverna visade på spår av substansen imidocarb som ingår i läkemedlet carbesia. Enligt förbundet används läkemedlet utomlands i behandling mot vissa encelliga parasiter (protozoer), framförallt mot så kallad Babesios (Piro plasmos) på häst. (Fästingburna parasiter).

Nu går Riordan ut i tidningen Travronden och berättar om sin syn på det hela.

– Det är den enda behandlingen mot piro plasmos och i södra Europa är det väldigt vanligt förekommande. Tinamo Jet fick en standardbehandling med carbesia i Neapel innan han kom till mig och jag vet att medicinen stannar kvar under lång tid i hästarnas system.

”Alla ­regler har följts”

Enligt honom skedde behandlingen 56 dagar före loppet i Norge.

– Alla ­regler har följts och ingen har gjort något regelbrott, fortsätter han.

Jerry, som varit verksam som tränare i Italien tidigare, berättar att det är det vanligt att man behandlar hästar i Södra Italien med carbesia mot fästingburna parasiter.

Tränaren har efter anklagelserna gjort efterforskningar på internet och inte hittat någonstans att det skulle vara frågan om dopning.

Han har även varit i kontakt med Svensk Travsport och för tillfället har de inga uppgifter om hur länge carbesia stannar i kroppen och vilka gränsvärden som gäller.

– Som det är idag kan häst­en tävla en vecka efter att den blivit behandlad samtidigt som alla vet att carbesia finns kvar i system­et mycket längre. För mig känns det litet av ”Moment 22”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav