”Jag sparar inte på någonting...”

Foto: Oskar Svanberg hoppas få skåla i champagne efter Harper Hanovers lopp sista helgen i maj på huvudstadsbanan Solvalla
TRAV

I fjol slutade Usain Henna fyra i Harper Hanovers lopp – med galopp.

I år siktar Oskar Svanberg på revansch.

– Det är årets stora mål, säger Oskar Svanberg till Trav365.

Indigious, Mellby Viking och Tomorrowland, den trio hästar var de ”enda” som slog Usain Henna i Stayerloppet Harper Hanovers lopp på Solvalla under Elitloppshelgen i fjol.

Usain Henna som galopperade tidigt i loppet avslutade sylvasst efter sen lucka och fick 50 000 kronor för besväret.

I år tänker både Usain Henna och tränare och kusken Oskar Svanberg få revansch i Harper Hanovers lopp.

Men först väntar ett V86-lopp, ett lopp som Oskar Svanberg tänker vinna för att vara säker på att komma med i Harper Hanovers lopp sista helgen i maj.

”Sparar ingenting”

– Den intressantaste informationen är att jag inte sparar någonting, jag tror jag måste vinna det här loppet för att vara säker på att komma med i Harper Hanovers lopp, säger Oskar Svanberg till Trav365 och fortsätter:

– Många tror att jag kommer köra preparélopp med honom, men det är ju skitdumt för då riskerar jag att inte komma med. Harper Hanovers är det stora målet i år, det är det loppet vi har siktat på.

Så du tror att han behöver vinna det här för att få vara med i Harper Hanovers lopp under Elitloppshelgen?

– Det gick åt 2 100 poäng förra året och då var det inte så tuff omgång, nu har de bjudit in ett gäng utlänningar. Han har 2 300 poäng nu men blir av med 120 poäng. Vi kommer troligtvis med om han slutar femma, men jag är inte säker så jag kör för att vinna helt enkelt, det är säkrast så.

”Han är sårbar”

Hur tycker du att han känns för dagen?

– Allting är bra med honom, han känns bättre än han någonsin gjort tidigare, han känns väldigt bra.

Ni blir väldigt stora favoriter i den sjätte V86-avdelningen, tycker du det är motiverat?

– Ja, det tycker jag. Samtidigt, tittar du på tiderna så är en sådan häst som Bostonz Credit ingen du bara sågar av, och Usain Henna är alltid sårbar över medeldistans. Vi måste troligen knäcka ledaren för det är alltid någon som ska svara även om de aldrig kommer till mål. Jag tycker han är en motiverad favorit, men han är samtidigt sårbar.

Formen?

– Han borde i princip vara i toppform nu, om inte så väldigt nära i varje fall. När han är i form så brukar jag kunna skicka fram honom i ett tidigt skede, och då brukar han också kunna avsluta jävligt vasst. Men kör de sådär lagom form hela vägen så vi inte kommer fram då är han sårbar.

Om ni kommer med i Harper Hanovers lopp, vad tror du då?

– Jag tycker att han har utvecklats, han var inte i toppform senast vid seger på Åby men han visade att han har en hög lägstanivå. Vi får se, det blir ett roligt lopp med ett gäng bra hästar och det är väl bara att köra. Jag trodde inte att han skulle kunna göra ett sådant lopp som han gjorde i Harper Hanovers i fjol, och han kan en hel del den här och det loppet är som sagt det vi siktat på, säger Oskar Svanberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

V86