Stjärnkusken: Har varit helt orkeslös

TRAV

Inte kunnat köra lopp på två månader – nu tackar kusken för stödet: ”Travet är fantastiskt”

Foto: Jan Norberg har inte orkat köra lopp på två månader. Nästa vecka är han tillbaka i sulkyn. Nu vill han tacka kollegorna och vännerna inom travet för stödet.

Kuskstjärnan Jan Norberg har inte kört travlopp på två månader.

Profilen har varit helt orkeslös – men läkarna har inte kunnat hitta något fel.

Nästa vecka är han tillbaka i sulkyn.

– Jag vill känna att jag är på g och det är jag nu, säger han till Trav365.

Sedan i mars månad har Norrlands-profilen och stjärnkusken Jan Norberg inte synts till i startlistorna. Många har undrat vad som har hänt med kusken och oroat sig för honom.

För Trav365 berättar Norberg att han varit dålig då han helt plötsligt tappade orken.

– Jag har varit helt orkeslös och orkade inte ens gå ut med hunden. Det sa bara pang. De har tagit massa prover men allt är perfekt. Nu är det bra, så jag ska inte gnälla.

– Jag fick en förkylning under vintern om det är några sviter efter det vet jag inte. Men läkarna hittade inget. Jag är inte en person som vill att folk ska tycka synd om mig, det är bara att bita ihop och försöka komma igen.

Så nu är orken är tillbaka?

– Ja, nu springer jag framåt.

För Norberg har det varit tufft att inte kunna köra lopp.

– Jag låg här hemma under täcket när det var V75 på hemmabanan. Hur tror du jag mådde? Men så är det, men det går inte att göra något åt det när man inte orkar.

Har du orkat hänga med i det som hänt inom travet? Har du sett mycket travlopp?

– Det är det enda jag har gjort. Jag har koll på allt. Det har varit ens liv hela tiden. Det känns jobbigt att inte kunna få vara med i matchen men jag hänger med och ser loppen. Jag har stor koll på Robert Bergh sedan han flyttade. Jag brukar sms:a till honom och säga att han ska skärpa till sig och gratulera när det går bra.

Det märks att du är saknad, det är många som undrat och frågat efter dig.

– Det har känts så och det är roligt. Det är fantastiskt många som hört av sig men sedan är det så att jag slängde bort telefonen. Man orkar inte med att prata. Det är fantastisk hur hela trav-Sverige är. Det är det som känns bra sådana här gånger. Det är som jag har sagt hela mitt liv, travet är fantastiskt. Vi är en stor familj hela trav-Sverige och vi bryr oss om varandra och sådana här gånger bryr man sig ännu mer.

– Jag slängde telefonen eftersom jag inte orkade älta. Sedan är vi olika som människor. När det blir sådär vill jag vara för mig själv och fixade det på mitt eget sätt. Det blir inget bättre för att man ältar med folk. Men samtidigt är det en fantastisk uppslutning på telefon och sms. Det känns fantastiskt. Vad mycket man får igen från travet. Man har kamrater från Malmö till Haparanda och en sådan här gång ser man hur mycket folk bryr sig och bara det ger en injektion. Du känner att du har så fantastisk mycket människor som bryr sig.

Travtränaren Stefan Hultman, som är sjuk, och varit borta i månader berättade även han att stödet varit enormt från alla som brytt sig.

– Ja vilken fin sammanhållning vi har inom svensk travsport. Sådana här gånger märker man det ännu mer och det tror jag att Stefan Hultman kan hålla med mig om. Det är fantastiskt, vilken stor familj vi är. Det kan hjälpa många. Jag har starkt psyke så jag klarar mig ändå. Men det här stärker många, även mig.

Inom travet blir du inte bortglömd, säger han.

”Jag vill vara på alerten”

Nästa vecka är Jan Norberg tillbaka i sulkyn då han är uppsatt att köra på Umåker.

– Jag har varit och kört några hästar i träning, det känns bra. Jag hade kunnat köra tidigare men jag har sagt att jag vill vara fit for fight när jag kör lopp. Jag vill vara på alerten. Jag vill känna att jag är på g och det är jag nu.