”Det trodde jag verkligen inte”

TRAV

Toppkusken Erik Adielsson om att Patrik Sjöberg och Kee Marcello tagit sin travlicens

Foto: Erik Adielsson.

Toppkusken Erik Adielsson var Patrik Sjöberg och Kee Marcellos lärare i TV4-programmet ”Stjärnkusken”.

Att de bägge adepterna nu tagit sin travlicens kunde Erik Adielsson aldrig drömma om, när TV4:s nya fredagssatsning inleddes.

– Det trodde jag verkligen inte, säger Erik Adielsson till Trav365.

Foto: Erik Adielsson tillsammans med en del av gänget i ”Stjärnkusken”, där Patrik Sjöberg och Kee Marcello gått hela vägen och tagit travlicens

Fredagen 26 juni i fjol hade programmet ”Stjärnkusken” premiär i TV4.

Nu, knappt ett år senare, har två av de åtta deltagarna i TV4:s nya fredagssatsning gått hela vägen och tagit travlicens.

Att både den före detta höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg och musikern Kee Marcello fängslats av travsporten har nog inte undgått någon.

Men den resa som de gjort förvånar, inte minst toppkusken Erik Adielsson som tillsammans med Jennifer Tillman fungerade som lärare åt de åtta deltagarna i programmet ”Stjärnkusken”.

”Biten av travbacillen”

– Det här trodde jag inte när inspelningen av ”Stjärnkusken” drog igång, säger Erik Adielsson till Trav365 och fortsätter:

– När vi drog igång så trodde jag kanske inte att någon av de åtta deltagarna skulle fortsätta ta licens efter programmet, och framför allt Patrik Sjöberg och Kee Marcello låg väldigt långt ner på den listan måste jag säga.

Erik Adielsson hade träffat Patrik Sjöberg på travarrangemang som Elitloppet tidigare, och hade sin bild av vart Patriks intresse låg.

– Mat, dryck och kompisar var mycket mer intressant för Patrik än själva loppen, det var en happening för honom och det var det som var spännande för Patrik. Det är ungefär som jag kan gå på SM-final i bandy fast jag inte är bandyälskare men tycker det är kul, det var samma sak för honom.

Under årets Elitlopp på Solvalla var det något annat än mat och dryck som fångat Sjöbergs intresse.

– Nu hängde han på stallbacken och tyckte det var roligare än att hänga på kongressen, och han har verkligen blivit biten av travbacillen. Det hade jag inte väntat mig.

”Lite sorgsamt”

Erik Adielsson minns tillbaka på inspelningen av ”Stjärnkusken” och förändringen som blev hos deltagarna, inte minst hos Patrik Sjöberg.

– Det är otroligt kul alltså. Vi som är inne i travet vet hur roligt det är, och att få se någon på nära håll komma in i det. Jag kommer ihåg första gången jag såg det i ögonen på Patrik Sjöberg när han körde häst första gången och kom in i stallet, det var skräckblandat. För det första var han otroligt glad över att han hittat det här, liksom fan vad kul det var, men sedan var det också lite sorgsamt, berättar Adielsson.

Hur menar du då?

– Det var ungefär vafan, varför har jag missat det här i 30 år? Han var verkligen ledsen att han inte kom på det här när han var 25-30 år gammal. Han tyckte det var så roligt så det nästan var sorgligt, och nästan så det hade varit bättre om han aldrig upptäckt hur roligt det var. Det kommer jag aldrig glömma, den extrema glädjen jag såg.

”Har lagt ut krokar”

Vilken resa är det dem har gjort?

– Jag har bara följt det från sidan, men det är ingen PR-grej det här. Framför allt Patrik har varit ännu mer involverad, Kee har ju turnerat under tiden. Men det är ingen PR-grej för någon av dem, de har båda två en genuin kärlek till att köra travhästar.

Vad tror du dem kan ha för framtid som kusk?

– I alla sporter när du börjar så pass sent så har du ett handicap, börjar du spela golf när du är 50 år gammal så blir du ingen Tiger Woods. Samtidigt är travet unikt på det sättet att du kan klara dig relativt långt upp i åldrarna och klara sig bra, det finns det många bra exempel på. Det ska bli otroligt spännande att följa dem, man kan inte säga de är favoriter till att bli någon ny Örjan Kihlström, men det tycker jag heller inte att man ska sikta på eller begära, säger Erik Adielsson och avslutar:

– Det har gjort det oerhört bra att bara ta licens, bara det dem gjort nu är bara det en prestation. Det ska bli kul att se hur långt de tar vägen, och jag vet att Patrik lagt ut krokar lite här och där för att få uppsittningar.

ARTIKELN HANDLAR OM