”Då är det dags att vinna Elitloppet”

Oskar J Andersson är namnet på allas läppar när det kommer till framtiden inom travsporten. Vi gick på djupet, och lät vår medarbetare Patrik Fernlund, som är god vän med Oskar, försöka få fram vad som gör 23-åringen till en av de största kusktalangerna.

Han beskrivs som landets nästa stora travstjärna.

Grabben som ska hota Björn Goop, Erik Adielsson och Örjan Kihlström.

I en stor intervju berättar Oskar J Andersson om framtiden, målbilderna som håller på att förverkligas, familjens stöd och när han ska vinna Elitloppet.

– Att det skulle gå så här fort hade jag inte riktigt förväntat mig, säger Oskar.

Oskar J Andersson, 23, inledde sin travkarriär i Tösse som ligger strax utanför Åmål i Dalsland. Man kan säga att travtalangen är infödd i sporten, då pappa Jan sysslat med hästar i många år och att det skulle bli trav för sonen i familjen var givet redan från början.

– Jag fick mitt intresse för hästar i vaggan. När jag var nyfödd så hade pappa tiotalet hästar hemma på gården, och jag och min syster Ruth var med honom i stallet och jag hängde ofta i en gunga när han skodde och jobbade. Nu består en stor del av min vardag i att sko travhästar och det fick jag lära mig tidigt, säger Oskar J.

Andersson har varit ett av de stora framtidsnamnen under senare år, men det var under 2015 som karriären tog fart ordentligt och 23-åringen fick chansen att köra några riktigt stora lopp. Det blev

35 segrar på 352 starter och 3,2 miljoner kronor inkört i fjol. Starka siffror – men det är siffror som kommer att krossas i år.

Redan nu har kusken vunnit 34 lopp under 2016, och det tar inte lång tid innan det bästa året någonsin är nått. Dessutom blev han för bara några veckor sedan utsedd till årets unga förebild av svensk travsport.

– Jag slog mig in i lärlingseliten 2012, men förra året var första gången då jag vann mer proffslopp än lärlingslopp. Jag körde bland annat en E3-final och en Breeders Crown-final, vilket var stort. Att köra stora lopp mot de bästa kuskarna ger enorm rutin, och det är något som är viktigt att få och jag känner att jag hela tiden blir varmare och varmare i kläderna.

”Litar på mig”

Vad är det som gjort att utvecklingen hela tiden gått åt rätt håll?

– Det är flera olika punkter som är bidragande orsaker. Bland annat så har jag fått mer och mer förtroende från min arbetsgivare Jörgen Westholm. Sedan har jag själv utvecklats, både som kusk och person, vilket så klart Jörgen sett. Att Jörgen litar på mig har gjort att jag fått köra fina hästar även åt andra tränare.

Stig Wiklund, mental coach, jobbar med flera stora idrottsprofiler, bland andra Helena Ekholm och Johan Olsson, och på senare tid har han jobbat en del med Oskar – något som gett resultat

enligt stjärnskottet.

– Jag lägger aktivt tid på reflektion och utveckling, något jag tror är ovanligt inom travet. Jag får mental coachning av Stig Wiklund, och det känns verkligen som att det fungerar i det långa loppet. En del övningar känns löjliga, och hela grejen kändes faktiskt lite löjlig från början, men jag är säker på att det fungerar.

”Utvecklats hela tiden”

Till vardags jobbar Oskar hos Jörgen Westholm, det har han gjort de senaste fem åren. Jörgens hästar har även de haft ett kanonår, och de senaste månaderna har resultaten varit femstjärniga med bland annat flera V75-segrar. Oskar tror sig veta varför stallformen varit så extremt het på sistone.

– Jörgen har haft många järn i elden under en lång period, och det känns som att vi hittat rätt med allt från foder och träningsupplägg till teamkänsla och häst-ägaromhändertagande. Vi har fina starthästar och det ser även lovande ut bland de yngre förmågorna så jag tror att Team Westholm kommer vara med och hugga rejält framöver.

Jörgen om Oskar:

– Han har utvecklats hela tiden hos mig och fått mer och mer rutin, vilket är viktigt inom tävlandet med travhästar. Han har en ljus framtid, och tar ofta kloka beslut i loppen och kör förnuftigt. Han har fått köra fina hästar, vilket så klart är en viktig förutsättning, säger Jörgen.

Ska vara förberedd

Jag vet att du får många frågor om framtiden, om när du ska bli proffs och så. När är Oskar J Andersson professionell inom travyrket?

– Om ett och ett halvt år så hoppas jag att jag kör så mycket att jag

är utestängd från samtliga lärlingslopp, vilket i praktiken innebär att jag då är professionell. Jag drömmer, och har alltid drömt, om att bli egen tränare men min tanke är att jag ska vara väldigt väl förberedd när och om jag tar det steget.

Hyllad

Du har under lång tid blivit hyllad som ett stort framtidsnamn, känner du någon press?

– Jag tänker inte riktigt så. Sanningen är att jag alltid haft målbilden att nå till toppen, men att det skulle gå så här fort hade jag väl inte förväntat mig. Det känns väldigt bra att ha kommit en bit på vägen, men jag vet samtidigt att det är väldigt långt kvar att gå men det känns inspirerande att så många tror på det jag håller på med.

– Jag har alltid haft ett enormt stöd av mina föräldrar och jag kan faktiskt än i dag inte förstå hur de hann med allt när jag var yngre. De hade egna hästar samtidigt som jag och min syster körde ponnytrav, åkte på fälttävlan, hoppning och dressyr och jag spelade även en hel del fotboll, hur gick det till? Vi pratade alltid igenom allt som hänt på träningar och tävlingar och deras stöd har skapat en stark tro till mig själv.

– Att slå sig in bland alla travfamiljer som dominerar sporten är svårt och jag är stolt över min resa hittills.

Elitloppet är drömmen för alla att vinna, när vinner du det?

– 2025. Då är det dags, säger Oskar J Andersson med ett skratt.

Patrik Fernlund

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ämnen i artikeln