Det var inget skämt

TRAV

Om ni inte vet så är det här inget skämt.

Giant Superman vann Sundsvall Open Trot.

Från rygg på ledande Going Kronos till 62 gånger degen.

Jag har sett loppet flera gånger, det är på riktigt.

Oväntade vinnare av storlopp är ovanligt. Det här var värre, en chock. Giant Superman släppte till Going Kronos 1?300 kvar och slog av honom på speed.

Giant Superman är ju ganska seg och bäst i spets och hur det här gick till vet jag inte. Fredrik B Larsson, kusk och tränare, var den som föreföll minst chockad. Men han älskar sin stjärna och tror alltid på honom.

Going Kronos då? Ja, han fick stryk igen. Utan att vara dålig. Men det är som jag skrev i fredags: ” Det är Going mot byket hela tiden och han måste spöa upp dem en efter en för att vinna. Det är därför jag garderar, risken är överhängande att någon duckar för slagen och smiter förbi.”

Semibluffseger

Det började annars ”sådär” för oss som hade garderat. Åke Svanstedt och favoriten Earl Tilly bollade, snudd på förnedrade, motståndet i V75-1. Nu ska vi kanske också tillägga att han fick fuska bort första 1?500 där det handlade om uppvärmningsfart – men sen pep han iväg med 1.12 sista 1?000 och 1.09 sista 500 till överlägsen seger. Så det var väl inte mer än en semibluffseger?

Hos Svanstedt tävlar Earl Tilly barfota runt om och det är en säkert en av förklaringarna till framgångarna. Enligt hans tidigare tränare var han omöjlig att rycka skorna av.

Men det skiter tydligen Åke i.

Mitt rysardrag, Capricorn Label, satt fast med rubbet sparat – igen. Nästa gång …

Örjan Kihlström var på topp efter V75-2 där han fick päroncider i vinnarcirkeln efter segern med Olle Carlssons Clickstream S.C. Kihlström körde som bara han kan, som en gud från spår tolv, och gled förbi sista 100. Han skojade, apropå cidern, om att man nog kör bäst lite halvfull.

Ja du, Örjan, ibland undrar vi spelare om ni har druckit. Men i det här loppet var det nog de andra som var knalla.

Hjälpryttare

Järvsöfaks vann sitt åttonde SM i ett lopp där han hade fyra hjälpryttare från stall J-O Persson. Som om det skulle behövas. Ha. De tävlar knappt mot honom längre. Så överlägsen är han. Ändå grät Persson en skvätt i vinnarcirkeln, det skulle jag också ha gjort om jag ägt honom, gråtit av lycka. Vem behöver en sedelpress i det läget?

Umbrella Broline travade dåligt in i första sväng men Svanstedt bara körde. Tills galoppen kom. Det är allt eller inget som gäller. Nu blev det inget.

Istället vann fina Friska Bar V75-5 (Örjan, fortfarande nykter?) och här får vi bocka och tacka tränare Roger Walmann för klartecknet i direktsändningen i Tipslördag. Norrmannen är en frisk fläkt i rutan, säger precis vad han tycker och står för det.

V75-5 leddes av favoriten Jos Cortina (Svanstedt) mest hela vägen och hur bra han var är svårt att säga efter 1.16 första 1?000. Det blev liksom aldrig syn. Men att det är en skjutare vet vi sen tidigare.

Sen vann Örjan Kihlström sin tredje V75-seger med Pleasant Walking, trots att han körde bort honom i kön i låg fart. Jag tror att han bäst i världen, lilla Örjan. Så känns det såna här dagar.

Till sist: Alla ni som mejlat, jag kallar Umbrella Hornline för Umbrella Broline med flit, bara för att jävlas. Hur kan man döpa en häst till ett så snarlikt namn? Och hur kan det godkännas? Och hur lite fantasi får man ha?