Succétränaren: ”Kan bli aktuellt med Elitloppet”

Tomas Malmqvist inför V75 på hemmaplan: ”Mitt råd till spelarna är...”

Tomas Malmqvist inför V75 på Jägersro.
Tomas Malmqvist inför V75 på Jägersro.

Tomas Malmqvist skördar stora framgångar i flera länder och har på lördag tre hästar på V75.

Bästa chansen? Franske gästen Express Jet som tränaren är väldigt nyfiken på att se tävla i Sverige.

– Jag tycker att det kan vara aktuellt med en start i Elitloppet, säger Tomas till Trav365.

Tomas Malmqvist har bråda dagar. Tre hästar till start inom V75 på hemmaplan på lördag, och samtidigt en kvintett på fransk mark. Själv kommer han att vara på plats på Jägersro, med vissa förhoppningar om en rosa biljett.

– Jag tycker att det kan vara aktuellt med en start i Elitloppet men först måste vi höra med alla inblandade. Vi får helt enkelt se hur det går i morgon. Eventuellt reser vi hem med svansen mellan benen, berättar Tomas för Trav365.

Är det lika kul att ha häst till start en kylslagen aprildag i Malmö som i vårvärmen i Frankrike?

– Bara de vinner så spelar det faktiskt ingen roll, ha ha. Men naturligtvis är det stora lopp här och Jägersro är min hemmabana. Det var här jag började min karriär som hästskötare.

Stjärnan avstår Elitloppshelgen

Malmqvist upplever sin bästa tid som travtränare. Under fjolåret slog han alla möjliga rekord då stallet sprang in drygt 17,6 miljoner till glada hästägare. 2022 har börjat minst lika bra för succétränaren. Trots det finns det alltid förluster som gnager.

– Naturligtvis har det funnits flera tillfällen då det hade kunnat gå ännu bättre. Jolly Roger felade bort sig på upploppet i ledning och Express Jet fick luckan för sent i ett lopp då han kunde kvalat in till Prix d'Amerique.

Fast bortsett från några plumpar går stallet som tåget. Majoriteten av hästarna håller till i hans franska stall och trots att storloppscirkusen nere på Vincennes är över för den här gången kommer Tomas fortsatt tillbringa majoriteten av sin tid i Frankrike.

När vi ber honom plocka fram några höjdpunkter från den gångna vintern lyfter han fram Empires andraplats i Prix Ténor de Baune, samt framgångarna med stjärnstoet Jazzy Perrine som efter tio starter ännu aldrig slutat sämre än tvåa.

– Det är den första årgången som jag tränat fram i Frankrike och hon är landets bästa sto i kullen. Det är stort.

Många skulle säkert vilja se Jazzy Perrine under Elitloppshelgen... kommer hon?

– Jag tror inte det eftersom hon har grupplopp i Frankrike just då. Dessutom tror jag inte att det finns något lämpligt lopp åt henne på Solvalla. Breeders Course är hon ju inte anmäld till.

”Han är långt framme”

Just Elitloppet närmar sig med stormsteg och Tomas har tidigare sagt att hans läckra sexåring Empire kunde vara något för världens största sprinterlopp. Men när vi känner honom på pulsen en snöig aprildag som denna är det främst Express Jet som kommer på tal.

Vore ändå inte Harper Hanovers lopp mer passande för honom?

– Harpers är ett rätt så tufft lopp att stå så långt efter när de på start springer så fort. Mycket bestäms under morgondagen när vi får se hur han uppträder.

På frågan om han kan tänkas skicka upp några andra hästar till huvudstaden sista helgen i maj så lyfter han fram trotjänaren Calle Crown, men det finns även tankar på att anmäla någon av de franska hästarna.

Men först ska han försöka vinna V75-lopp, och han låter uppåt angående två av tre startande. En sådan som Alert Vendil i V75-5 är visserligen mer eller mindre ostreckad, men han har vid flera tillfällen visat att han duger bra mot dessa konkurrenter.

– Han har strulat till det en del under sin karriär, framför allt från start då han kunnat fela, men nu har han skött sig på slutet. Spår ett är ett bra spår för honom, även om galopprisken ökar. Han står väldigt bra inne i klassen och skulle han trampa iväg felfritt så behöver det inte vara ett bortkastat streck.

Spets och slut, hämta ut?

– Det kan kanske vara så. Han är väldigt snabb ut. Vi provar barfota runt om för första gången på ett tag. Om detta slår väl ut, och han klarar starten, så tror jag att han är långt framme. Mitt råd till spelarna är att om ni letar efter ett fjärde- eller femtestreck så ska ni titta på Alert Vendil.

En nyfiken tränare

Holy Water i V75-7 kan även han flytta på sig. Sjuåringen är allra vassast på barfotabalans men skrällvann trots det på V75 under februari månad – med skor på hovarna.

– Han klarade inte riktigt av att springa på Vincennes och jag trodde faktiskt inte att han kunde vinna i gulddivisionen. Men det gjorde han och var sedan nära att vinna ett till lopp. Får han bara en bra resa så kan han nog vara trea, fyra, femma. Jag skulle dock bli förvånad om han vinner.

Mest intresse av Malmqvists trio lär Express Jet i samma lopp dra till sig. Åttaåringen som nästan kvalade in till Prix d'Amerique har under sin karriär stångats mot de allra bästa hästarna – och allt som oftast gjort det bra.

När det nu väntar start på svensk mark så ställer sig nog de allra flesta frågande till hur detta kommer att gå.

– Han var en väldigt bra unghäst i Frankrike men fick det sedan lite motigt. Sista året har han gjort många, många bra lopp. Han har dock även blandat i prestationerna och verkar inte gilla att springa på Vincennes. Anledningen att han reser upp hit och testar är för att vi inte kunde hitta några passande lopp åt honom.

– Han är ganska snabb av sig, i alla fall i Frankrike, men inte tvärspeedig. Jag har svårt att uttala mig om segerchansen eftersom jag själv är nyfiken på hur detta ska gå. Jag tror att han kan öppna bra och hade valt spår ett om jag fått. Det kan kanske bli ledning, men också fjärde invändigt. Det är därför vi testar, för att kolla om vi ska komma tillbaka till Sverige med honom. Han är mycket bättre på släta banor.

”Det är en lycklig pojke”

Efter loppet reser hästen hem för att ägna sig åt avelsarbete. Hundra ston står och väntar på hans tjänster.

– Att kombinera avel med tävling går bra. Det är en lycklig pojke.

Tomas fick in Express Jet i träning under fjolåret och det har blivit två vinster och lite drygt miljonen in på kontot. På lördag sitter en viss Pierre Vercrysse i sulkyn, hästens tidigare tränare och vinnare av Europaderbyt på Solvalla hösten 2017. Sedan dess har det dock bara blivit ett besök på svensk mark.

– Pierre har kört en hel del lopp i Skandinavien och jag tror att även han uppskattar miljöombytet, avslutar Tomas.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!